Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

CLOSE WINDOW
Αύξηση των τελών για κάλυψη χρεών, 
είδες ο Καλλικράτης ;!!!!!!!!!!
  Το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου» με τίτλο: «Σε θηλιά μνημονίου όλοι οι χρεωμένοι δήμοι» επιβεβαιώνει όσα διακινούνται τους τελευταίους μήνες γύρω από τη μελλοντική τύχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η κυβέρνηση μειώνει τις επιχορηγήσεις και δημιουργεί «Ταμείο Εξυγίανσης» επιβάλλοντας όρους Τρόικας σε όσους προστρέξουν στο μηχανισμό. Στο «κόκκινο βρίσκονται οι μεγάλοι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, ακολουθούν δεκάδες δήμοι σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα εμφανιστεί ως μονόδρομος η αύξηση των τελών για να περιορισθούν οι μαύρες τρύπες».
Εάν όλα είχαν συμβεί σε πλήρη διαφάνεια και ομαλότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τότε κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να προχωρήσουμε σε καθεστώς εξυγίανσης των Δήμων οι οποίοι εμφανίζονται υπερχρεωμένοι. Από τη στιγμή όμως που έχει προηγηθεί η αναδιάταξη των χάρτη της αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που συγκέντρωσε όλους τους μικρούς Δήμους σε ενιαία ενότητα, τούτο σημαίνει ταυτόχρονα ότι έχει αλλάξει και ο οικονομικός χάρτης με τη μεταφορά των οικονομικών υποχρεώσεων, των δυσβάστακτων δανείων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν συνενωθεί δήμοι που χρωστούσαν ελάχιστα ή ήταν πλεονασματικοί με άλλους υπερχρεωμένους διαμορφώνοντας ένα αποτέλεσμα που κάποιους τους αδικεί κατάφορα.
Μπροστά την κατάσταση αυτή εμφανίζεται ως μονόδρομος η επιβάρυνση των δημοτών με νέα αυξημένα δημοτικά τέλη, οπότε θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν οι δημοτικές αρχές χωρίς οι ίδιοι να έχουν ούτε όφελος, ούτε ιδέα για το σκοπό που εξυπηρετούσε ο δανεισμός. Κάτω από το σκεπτικό που προαναφέραμε θα είναι απολύτως φυσικό να προκληθούν αντιδράσεις κυρίως από τους μικρότερους δήμους τα πληθυσμιακά μεγέθη των οποίων απέχουν έτη φωτός από τα οικονομικά βάρη που θα επωμιστούν. Έχει λογική αυτή η πολιτική; Όχι βεβαίως σε καμία περίπτωση, όπως δεν έχει και η κατάργηση υπηρεσιών και η εκχώρησή τους σε ιδιώτες όπως διαφαίνεται να είναι το επόμενο βήμα. Επιβάλλεται συνεπώς οι πολίτες ανεξαρτήτως προτιμήσεων να επαγρυπνούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και «να μην πληρώσουν οι ίδιοι πάλι το μάρμαρο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου