Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Καταχρεωμένοι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης
Θηλιά που απειλεί να πνίξει σχεδόν το σύνολο των νέων δήμων έχουν γίνει τα χρέη των παλαιών δήμων που συνενώθηκαν στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Πολλοί δήμοι στη Θεσσαλονίκη ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα...
Οι αιρετοί δηλώνουν σε απόγνωση, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται, ενώ ο φόβος και ο τρόμος τους έχουν γίνει οι εργολάβοι και οι προμηθευτές που νυχθημερόν χτυπούν... την πόρτα τους ζητώντας να πληρωθούν δεδουλευμένα. Και ενώ το ταμείο είναι μείον, οι δήμαρχοι υποχρεούνται να έχουν εξασφαλισμένη τη μισθοδοσία του προσωπικού για τουλάχιστον δύο μήνες.
Αυτή τη στιγμή, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του «Καλλικράτη», οι δήμαρχοι δίνουν μάχη για να κρατήσουν όρθιους τους δήμους, που απειλούνται με κατασχέσεις, επισχέσεις και αγωγές λόγω των μεγάλων χρεών προς τρίτους. Λένε μάλιστα ότι οι εργολάβοι, οι προμηθευτές και απλοί πολίτες, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, τολμούν πλέον να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας, και δικαίως, τα λεφτά τους, γεγονός που δεν συνέβαινε σε τόσο μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.
Χαρακτηριστικά, στον νέο δήμο Θέρμης (Θέρμη, Μίκρα και Βασιλικά) ιδιοκτήτης γνωστής εταιρείας μελετητικών γραφείων κέρδισε την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του πρώην δήμου Βασιλικών για μελέτες που αφορούσαν την επέκταση του σχεδίου πόλης, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι τώρα υποχρεωμένος να πληρώσει ο νέος δήμος Θέρμης, αφού αφορούν υποχρεώσεις που κληρονόμησε από τον παλαιό δήμο Βασιλικών.
Πέραν αυτού, μια πρώτη εκτίμηση που έκανε η διοίκηση του δήμου έδειξε ότι μόνο κατά το τρέχον έτος ο δήμος πρέπει να πληρώσει 5,5 εκατ. ευρώ, χρέη που προκύπτουν κυρίως από υποχρεώσεις των συνενωμένων δήμων Μίκρας και Βασιλικών.
Στα ύψη τα δημοτικά τέλη
Ο βραχνάς των χρεών στους περισσότερους δήμους είναι τόσο μεγάλος που πολλοί δήμαρχοι έχουν αναγκαστεί να αυξήσουν σε δυσθεώρητα ύψη τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στα δημοτικά ταμεία.
Στον νέο δήμο Θερμαϊκού (Θερμαϊκός, Μηχανιώνα, Επανομή) η δημοτική αρχή αύξησε κατά 24% τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας για το 2011, παρά τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και των κατοίκων.
Ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής δήλωσε σχετικά: «Ήμουν αναγκασμένος, γιατί διαφορετικά δεν βγαίνουμε, ο δήμος θα καταρρεύσει». Εξήγησε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή το έλλειμμα από τους τρεις πρώην δήμους φτάνει τα 1,6 εκατ. ευρώ και από τα ανταποδοτικά τέλη, αν τελικά εισπραχθούν, θα εισρεύσουν στο ταμείο του δήμου μόνο 400.000 ευρώ. «Αλλά και αυτά τα λεφτά να πάρουμε, βάσει των υποχρεώσεων που έχουμε προς τρίτους ο δήμος δεν βγαίνει για να καλύψει τις ανάγκες του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Θηλιά έχουν γίνει τα χρέη προς εργολάβους, προμηθευτές και άλλους και για τον νέο δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία), όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο τα άμεσα απαιτητά χρέη αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ. «Δυστυχώς δεν ξέρουμε τι μας περιμένει ακόμη, γιατί η καταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον καλλικρατικό δήμο Ωραιοκάστρου (Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα, Μυγδονία), όπου τα χρέη προς τρίτους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο, υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Ούτε λόγος για νέα έργα
Ούτε λόγος βεβαίως για έργα και άλλες δράσεις, καθώς οι νέοι δήμαρχοι βλέπουν μήνα με τον μήνα να μειώνονται δραματικά τα έσοδα. Την περασμένη χρονιά, εξάλλου, η τοπική αυτοδιοίκηση δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα των τελευταίων χρόνων λόγω των περικοπών, ύψους 30% έως 36%, στους θεσμοθετημένους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι όχι μόνο δεν έχουν λεφτά να κάνουν έργα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μπαλώματα.
«Όποιος έχει την πεποίθηση ότι θα κάνει πράγματα στο εξής έχει αυταπάτες. Ας φτάσουν πρώτα τα λεφτά για τη μισθοδοσία το επόμενο διάστημα και βλέπουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαραμάντος, ο οποίος δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του, ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου κατατάσσεται πρώτος σε χρέη στον νομό Θεσσαλονίκης και τέταρτος στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου