Πέμπτη 28 Απριλίου 2011


Θα προχωρήσει τελικά ο διεθνής διαγωνισμός για το εκθεσιακό κέντρο;
Η παραίτηση του προέδρου της ΔΕΘ φέρνει στην επιφάνεια τον οχετό της διαπλοκής
Έργο αξίας 1,14 εκατ. ευρώ, που θα αναδείξει την Θεσσαλονίκη σε συνεδριακή πόλη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, είναι η μετεγκατάσταση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης στη Σίνδο. Ωστόσο, η παραίτηση του προέδρου της ΔΕΘ Γιάννη Κωνσταντίνου φέρνει στην επιφάνεια διαπλοκή στελέχους του οργανισμού, υποστηριζόμενο από υπουργικό στέλεχος της παρούσας κυβέρνησης, που δείχνει προτίμηση σε εταιρεία – υποψήφιο ανάδοχο του έργο και ανάμειξη στενού οικογενειακού προσώπου. Ο λόγος για το εκτελεστικό μέλος της ΔΕΘ Κώστα Μαυράκη, οποίος ήταν προσωπική επιλογή της Υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, σύμφωνα με το «Βήμα» και έδινε πρόκριση στον διαγωνισμό για το εκθεσιακό κέντρο στην Ernst & Young ΑΕ, στην οποία είχε νωρίτερα προσληφθεί η κόρη του.
Παράλληλα, ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΔΕΘ Γιάννη Κωνσταντίνου είχε ζητήσει να επανεξεταστούν δύο υποθέσεις που ξεκινούσαν από τον κ. Μαυράκη, Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντίνου είχε ζητήσει να επανεξεταστεί ένας διαγωνισμός για σύναψη συμβολαίου αστικής ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντών και στελεχών της εταιρίας από απαιτήσεις τρίτων, που προέρχονται από πράξεις και παραλείψεις τους. Επίσης, είχε ζητήσει να επανεξεταστούν οι απ’ ευθείας αναθέσεις εργασιών σε τρίτες εταιρίες, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να εκτελεστούν από το προσωπικό του εκθεσιακού φορέα.
Σημείο έντονης τριβής μεταξύ του πρώην προέδρου της ΔΕΘ και του εκτελεστικού μέλους ήταν το αίτημα του κ. Κωνσταντίνου να επανεξεταστεί ο διαγωνισμός για την σύναψη συμβολαίου αστικής ευθύνης, ο οποίος καταγγέλθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΘ, που ζητούσε την ακύρωση της διαδικασίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του οργανισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα».
Όταν ο κ. Κωνσταντίνου έφερε το συγκεκριμένο θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, προτείνοντας την επανεξέτασή του, τα περισσότερα μέλη αποχώρησαν, αρνούμενα να το συζητήσουν. Έτσι, δεν κατέστη δυνατόν να θιγεί και ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα, αυτό της απ' ευθείας ανάθεσης της διεξαγωγής του Πανελλήνιου Συνεδρίου του RICS Hellas σε τρίτη εταιρία από τον κ. Μαυράκη.
Με την παραίτησή του ο κ. Κωνσταντίνου καταγγέλλει για αδιαφάνεια τον διαγωνισμό  μετεγκατάστασης της Έκθεσης στη Σίνδο λέγοντας ότι στενό συγγενικό πρόσωπο του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Κώστα Μαυράκη, προσλήφθηκε σε εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό. Επίσης, καταγγέλλει ότι ο κ. Μαυράκης αύξησε αυτοβούλως και παράνομα το μισθό του κατά 1.700 ευρώ. Ο κ. Μαυράκης απ' την πλευρά του δήλωσε ότι δέχεται συκοφαντική δυσφήμιση και θα κινηθεί δικαστικά κατά του κ. Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου