Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Καταργούνται, συγχωνεύονται και απορροφούνται Εφορίες
Ποια η κεντρική ιδέα των αλλαγών που προωθούνται για την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΔΟΥ, ανά την Ελλάδα
Έπρεπε να περάσουν πάνω από 12 μήνες για να ξεκινήσει η εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου που προβλέπει την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΔΟΥ, ανά την Ελλάδα. Έστω και τώρα, όμως, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει στην διαρθρωτική αυτή αλλαγή η οποία ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα επιφέρει από εισπρακτικής απόψεως, το σίγουρο είναι ότι θα γυρίσει σελίδα στον τρόπο με τον οποίο είναι στημένος και λειτουργεί σήμερα ο μηχανισμός.
Η κεντρική ιδέα της όλης αλλαγής είναι απλή: Καταργούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι "δεύτερες" και "τρίτες" ΔΟΥ, που ήταν διάσπαρτες στους νομούς της χώρας και απορροφούνται από τις "πρώτες" οι οποίες είναι εγκατεστημένες στις πρωτεύουσες των νομών. Εννοείται ότι όπου οι γεωγραφικές ή οι πληθυσμιακές ανάγκες το απαιτούν, θα γίνονται κάποιες διαφοροποιήσεις, ωστόσο, αυτές στο εξής θα είναι οι εξαιρέσεις του κανόνα. Ο τελευταίος, θα είναι σαφής και θα προβλέπει ότι όλες οι υπηρεσίες συγκεντρώνονται σε έναν χώρο, ώστε α) και εξοικονόμηση πόρων να γίνεται και β) καλύτερος έλεγχος να επιτυγχάνεται.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα χτυπήσουν και τη διαφθορά, στο μέτρο του δυνατού πάντα. Ο στόχος μπορεί να ακούγεται φιλόδοξος, όμως, υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποδειχθεί και υλοποιήσιμος. Μένει βεβαίως να αποδειχθεί στην πράξη τI από όλα αυτά θα γίνει, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, βρίσκει εφαρμογή η γνωστή κινέζικη παροιμία που λέει ότι "για να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι, θα πρέπει να γίνει ένα πρώτο μικρό βήμα". Αυτό αισιοδοξούν ότι ετοιμάζονται να κάνουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου