Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η τρίτη λύση για τους δήμους
  Ήδη από την προεκλογική περίοδο επιμένουμε ότι δε βγαίνουν τα οικονομικά των δήμων. Δεν είναι μόνο η περικοπή των πόρων κατά 500 εκ. ευρώ ανά έτος λόγω μνημονίου. Είναι και η μεταφορά της ευθύνης για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δομών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, από το κεντρικό κράτος στους δήμους που επιβεβαιώνει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν οι νέοι δήμοι.
…Και το βασικότερο: Οι νέοι δήμοι δεν θα μπορούν να καταφύγουν στην εύκολη λύση της σύναψης δανείων. Όχι μόνο λόγω του Καλλικράτη και των αυστηρότερων προϋποθέσεων που θέτει για τα δάνεια, αλλά κυρίως επειδή δεν περισσεύει ρευστό στις τράπεζες για να το χορηγήσουν στους δήμους.
Η οικονομική εξίσωση έχει συγκεκριμένες παραμέτρους και πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Η πρώτη είναι οι μαζικές απολύσεις προσωπικού. Κι αυτή επιβεβαιώθηκε στην πορεία με τη μέθοδο της μη ανανέωσης των συμβάσεων.
Η δεύτερη είναι οι αυξήσεις των δημοτικών τελών. Ήδη στο πνεύμα της αναπροσαρμογής και της ομοιογενοποίησης των δημοτικών φόρων, παρατηρούνται αυξήσεις και σε επίπεδο δήμων του Νομού.
Η τρίτη είναι η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που παρέχει ο Καλλικράτης για την άντληση πόρων από κοινοτικά και όχι μόνο κονδύλια.
Επειδή, ακριβώς, ούτε χρήματα από το κεντρικό κράτος πρόκειται να έρθουν, ούτε οι δημότες έχουν αντοχές να συνεισφέρουν στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, μέσω της αύξησης τελών, η μοναδική αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης για τους νέους δήμους είναι η αξιοποίηση προγραμμάτων τα οποία μπορούν να μεταφραστούν σε έργα και δράσεις που με τη σειρά τους, θα προσθέσουν σ’ αυτό που ονομάζεται τοπική ανάπτυξη. Κι αυτή την τρίτη λύση, δεν την βλέπουμε να αξιοποιείται από τις δημοτικές αρχές, που επί του παρόντος, εξαντλούνται στις δύο πρώτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου