Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Η Αυτοδιοίκηση μετά τον Καλλικράτη μετατρέπεται σε μακρύ χέρι του κράτους
Κομφούζιο στις αρμοδιότητες, συρρίκνωση των πόρων, υπερσυγκεντρωτισμός των εξουσιών
Στις 100 πρώτες μέρες εφαρμογής του "Καλλικράτη" τα, ούτως ή άλλως, μεγάλα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ήδη οξυνθεί. Οι εμπειρίες, φανέρωσαν ότι τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες λαμβάνουν εκρηκτικό χαρακτήρα, με την τοπική αυτοδιοίκηση να μετατρέπεται επί της ουσίας σε μακρύ χέρι του κράτους.
Σκιαγραφώντας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας του “Καλλικράτη” έχει ήδη αποτυπωθεί και πρόκειται να ενισχυθεί αν περάσει η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, που προωθεί τον έλεγχο των διοικήσεων από την κεντρική εξουσία και μετατρέπει τα πολιτικά όργανα των ΟΤΑ σε πειθήνια, απόλυτα ελεγχόμενα σώματα. Τόσο στους δήμους όσο και στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες μεταφέρονται σε μικρότερα, ελεγχόμενα όργανα. Στους δήμους επικρατεί ο υπερσυγκεντρωτισμός του δημάρχου, που με τους γενικούς γραμματείς ασκούν απόλυτη εξουσία, φέρνοντας τα δημοτικά συμβούλια προ τετελεσμένων αποφάσεων. Στις Περιφέρειες η σύγχυση για τις αρμοδιότητες και τους πόρους είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ενδεικτικά είναι όσα κατέθεσε ο Θ. Γκοτσόπουλος, μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ: Η κύρια υποτιθέμενη άμεση δραστηριότητα των Περιφερειών, η διαχείριση των ΠΕΠ, θα αρχίσει μετά τον Ιούλιο κι ενώ έχουν ήδη αποφασισθεί οι κατανομές από την κρατική περιφέρεια και τα υπουργεία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αττικής, όπου ήδη 1,5 δισ. ευρώ έχει ήδη διατεθεί για έργα τομεακά των υπουργείων, ενώ η απορροφητικότητα της αυτοδιοίκησης δεν ξεπερνά το 5%! Η ίδια εικόνα αδιεξόδου απαντάται στον τομέα της εργασίας: Η μαζική απόλυση των συμβασιούχων, η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και στον μαρασμό των δομών κοινωνικής υποστήριξης. Η διαχείριση των απορριμμάτων, από τα πλέον κρίσιμα και δύσκολα θέματα, οι εξελίξεις στην παιδεία, οι συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων παρέα με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών, συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου