Ανταρσία φορέων του Δημοσίου
Ούτε ο «Καλλικράτης» δεν κατάφερε να περιορίσει την ανταρσία των φορέων του Δημοσίου που δεν στέλνουν τα στοιχεία τους στην κυβέρνηση, με έναν στους τέσσερις να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα παρά τις επανειλημμένες απειλές και συστάσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Την ίδια ώρα οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους μειώθηκαν μεν κατά 13% τον μήνα Ιανουάριο σε σχέση με το περυσινό έτος, πλην όμως το χρέος των 4,647 δισ. ευρώ που εμφανίζεται τον πρώτο μήνα του έτους εξακολουθεί να στερεί σημαντική ρευστότητα από την αγορά, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπουργείων, Περιφερειών και ΝΠΔΔ που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 4,647 δισ. ευρώ από 5,3 δισ. ευρώ το 2010. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νομικά πρόσωπα) ήταν 4,062 δισ. ευρώ (από 4,961 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου), ενώ στα 585 εκατ. ευρώ φτάνουν οι υποχρεώσεις των υπουργείων και των Περιφερειών από 885 εκατ. ευρώ.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η μείωση των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης αντιπροσωπεύει το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, με τα χρέη των νοσοκομείων να περιορίζονται κατά 750 εκατ. ευρώ, των ΟΤΑ κατά 230 εκατ. ευρώ και των υπόλοιπων ΝΠΔΔ κατά 30 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αύξηση των υποχρεώσεων παρατηρείται στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 120 εκατ. ευρώ.
Εύλογα ερωτήματα, ωστόσο, ως προς τη στάση που θα επιδείξει το υπουργείο προκαλεί η συνεχιζόμενη ανταρσία των φορέων να αποστείλουν στοιχεία στην κυβέρνηση, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα προσδιορισμού των συνολικών υποχρεώσεων αλλά και του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι επίκειται αναθεώρηση από τη Eurostat του περυσινού ελλείμματος στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ από 9,5% που εκτιμάται σήμερα.
Η αναθεώρηση μάλιστα δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και τα επίπεδα του 10,6%, εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης (έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ αντί προϋπολογισθέντος πλεονάσματος) κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και της υψηλότερης από το προβλεπόμενο ύφεσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά τη μείωση των φορέων που επέφερε ο «Καλλικράτης», το 23% περίπου από αυτούς εξακολουθεί να μην στέλνει στοιχεία. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 892 φορέων (από 1.601 πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη») στοιχεία έστειλαν οι 684, που αντιπροσωπεύει το 77% του συνόλου. Η μεγαλύτερη άρνηση προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα 61 έδωσαν στοιχεία μόλις τα 25 από αυτά (ποσοστό 42%).
Ακολουθούν τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εκ των οποίων έδωσαν στοιχεία μόλις τα 195 από τα 328 (40%). Καλύτερη συμπεριφορά επέδειξαν οι ΟΤΑ με το 87% (320 από τους 369) να στέλνει στοιχεία. Ακόμη καλύτερη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς μόνο ένα δεν έδωσε στοιχεία (133 από τα 134).
Κατόπιν αυτών και βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (ταμειακό) έκλεισε το 2010 στα 22,795 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 9% του ΑΕΠ.
ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας ακριβώς της απροθυμίας των φορέων να αποστέλλουν στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να μπλοκάρει τη χρηματοδότησή τους επιβάλλοντας ταυτόχρονα αυστηρές μισθολογικές κυρώσεις στις διοικήσεις των φορέων αυτών αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί. Εξέδωσε μάλιστα σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία:
- Υπόχρεοι υποβολής των στοιχείων προϋπολογισμού, απολογισμού, ισολογισμών και οφειλών αυτών καθώς και άλλων στοιχείων είναι όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
- Τα στοιχεία του προϋπολογισμού, απολογισμού, ισολογισμού, οφειλών κ.λπ., που πρέπει να υποβάλλονται, θα αποστέλλονται από τους υπεύθυνους υπαλλήλους των φορέων στους υπευθύνους υπαλλήλους του κάθε εποπτεύοντος υπουργείου αποκλειστικά εντός 12 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς για τον οποίο παρέχονται τα στοιχεία. Τα στοιχεία των υποβαλλόμενων μηνιαίων δελτίων θα ελέγχονται για την πληρότητα και την ορθότητά τους από τους υπεύθυνους υπαλλήλους των υπουργείων και θα αποστέλλονται στην αρμόδια Δ/νση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Δ/νση 39η ΝΠΔΔ) αποκλειστικά εντός 16 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς.
- Η υποβολή των στοιχείων είναι υποχρεωτική. Φορείς που δεν θα έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα στοιχεία δεν θα επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των στοιχείων, η αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΝ (Δ39) θα καταρτίζει κατάσταση με τους φορείς που έχουν υποβάλει στοιχεία και θα την αναρτά στο Διαδίκτυο. Η κατάσταση αυτή θα επέχει θέση βεβαίωσης και θα αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή επιχορήγησης.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Σε περίπτωση μη υποβολής στοιχείων εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων:
- Μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας, ο πρόεδρος ή ο γενικός διευθυντής του οικείου φορέα δύναται εντός 15ημερών να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις για τη μη υποβολή των στοιχείων.
Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον πρόεδρο ή τον γενικό διευθυντή, κατά περίπτωση, ίσο με 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση της αρμόδιας Δ/νσης ΝΠΔΔ του ΓΛΚ. Κατά της απόφασης αυτής χωρεί προσφυγή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Μετά παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου