Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΒΖ Ζαχαρένιο… Βατερλό
Σε Βατερλό εξελίσσεται η φετινή χρονιά για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη (ΕΒΖ), καθώς τα εργοστάσια της σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επαρκή πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους.
Όπως όλα δείχνουν, οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα δεν πείστηκαν να σπείρουν τεύτλα, θεωρώντας ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα, μετά και το απογοητευτικό 2010, που θεωρήθηκε η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, αν όχι των τελευταίων 35 ετών, για το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών.
Χωρίς προηγούμενο για την ελληνική τευτλοπαραγωγή φαίνεται πως θα είναι η φετινή χρονιά, καθώς με τεύτλα σπάρθηκαν φέτος μόλις 50.000-60.000 στρέμματα, όταν ο στόχος για τη σπορά, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, ήταν 150.000 στρέμματα. Η έκταση που τελικά σπάρθηκε μπορεί να αποδώσει παραγωγή μόνο 30.000-40.000 τόνους ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων. Η υπολειπόμενη ποσότητα θα παραχθεί εκτός Ελλάδας, σε Γαλλία και Γερμανία, για λογαριασμό της ΕΒΖ, με τη μέθοδο του φασόν, πριν συσκευαστούν υπό την ετικέτα της εταιρείας και επιστρέψουν και στην ελληνική αγορά, όπου η ετήσια ζήτηση υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ Μανόλη Λαγογιάννη, «οι εταιρίες που θα παράγουν φασόν τη ζάχαρη της ΕΒΖ ζητούν εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν είχαμε αποφασίσει να δώσουμε 800.000 ευρώ στους αγρότες η ζάχαρη αυτή θα παραγόταν εδώ».
"Η ΕΒΖ μετατρέπεται σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής"
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ζαχαρουργείων κρούει η περιφερειακή επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία επισημαίνει ότι "η περιορισμένη σπορά τεύτλων, λόγω και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων προς τους αγρότες από την ΕΒΖ, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας. Και μετατρέπει την ΕΒΖ από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία... σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής ζάχαρης".
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές της χρονιάς η διοίκηση της ΕΒΖ επανειλημμένως απηύθυνε εκκλήσεις προς τους παραγωγούς να σπείρουν τεύτλα, με τον πρόεδρο της εταιρείας Χρυσόστομο Γερούκη να δηλώνει ότι «στατιστικά δεν υπάρχει πιθανότατα να υπάρχει σύντομα άλλη χρονιά τόσο κακή όσο το 2010». Υπενθυμίζεται ότι την περσινή καλλιεργητική περίοδο ο καιρός χτύπησε το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών, καθώς οι πολλές βροχές μείωσαν τη στρεμματική απόδοση στους 5,6 τόνους/στρέμμα έναντι μέσης απόδοσης 6,5 τόνους την προηγούμενη δεκαετία. Σημαντικά μειωμένος ήταν ο λεγόμενος «ζαχαρικός τίτλος» -POL- με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να χάσουν 40 ευρώ ανά στρέμμα σε σχέση με μια μέση χρονιά! Το 2011 είναι η τελευταία χρονιά που οι τευτλοπαραγωγοί θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση (34 ευρώ/στρέμμα). Από το 2012 και για την ακόλουθη τετραετία τα τεύτλα θα υπάγονται σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι παραγωγοί θα επιδοτούνται με 55-60 ευρώ/στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου