Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Δάνειζαν όλο τον κόσμο με τόκο 10% το μήνα!
Επικεφαλής ένας 34χρονος Ελληνο-ιρανός, ο οποίος είχε δανείσει μέχρι και ποδοσφαιρικές ομάδες
Ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εκβιαστών και τοκογλύφων εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με συνολικά 22 εμπλεκόμενους, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να δανείζουν χρήματα ακόμη και σε ποδοσφαιρικές ομάδες της συμπρωτεύουσας. Ειδικότερα, η πολυτελής ζωή ενός 34χρονου Ελληνο-ιρανού, ο οποίος δεν είχε κάνει φορολογική δήλωση από το 1995, οδήγησε την αστυνομία στην αποκάλυψη του κυκλώματος. Μόνο το 2009 ο νεαρός Ελληνο-ιρανός, που ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας, δάνεισε πάνω από 2.500.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και δύο αστυνομικών, καθώς και ενός δικηγόρου στο κύκλωμα των εκβιαστών και τοκογλύφων.
Στην Αθήνα
Από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν 9 άτομα -ανάμεσά τους ο 34χρονος και η 29χρονη σύζυγός του, οι οποίοι μάλιστα είχαν καταφύγει το τελευταίο τρίμηνο στην Αθήνα, αφού έβλεπαν ότι ο αστυνομικός κλοιός έσφιγγε γύρω τους- και σχηματίστηκε δικογραφία για άλλα 13. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και έγκλειστος των φυλακών Λάρισας, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία και εκβίαση.
Ολοι τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, τοκογλυφία και εκβίαση κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αλλά και παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών. Ο 34χρονος ήταν γνωστός στην αθλητική οικογένεια της Θεσσαλονίκης και εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας, που ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την τύχη της ομάδας του Ηρακλή, ενώ μάλιστα δάνεισε άτοκα την ομάδα με 514.000 ευρώ με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της συμμορίας των εκβιαστών ενέχονται την τελευταία πενταετία σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων τοκογλυφίας και παροχής προστασίας σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι πουλούσαν προστασία σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα και 20 στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο τους τελευταίους 11 μήνες εκτιμάται ότι εισέπραξαν από τους καταστηματάρχες 375.000 ευρώ. Οι αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τον εγκέφαλο του κυκλώματος από το Σεπτέμβριο του 2010, όταν σε έρευνα που έγινε στο πολυτελές σπίτι του, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν όπλα, ιδιωτικά συμφωνητικά για χρήματα που δανείστηκαν και χρηματικά ποσά. Την αρχή του νήματος έκανε το ημερολόγιο του 34χρονου, τους κωδικούς του οποίου κατάφεραν να «σπάσουν» οι αστυνομικοί.
Ονόματα
Σε αυτό καταγράφονταν τα ονόματα των δανειζόμενων και τα ποσά που τους δόθηκαν με τόκο 10% το μήνα. Οι δράστες απειλούσαν -ακόμη και με τη χρήση βίας- τα θύματα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, και είναι χαρακτηριστικό πως οδήγησαν επιχειρηματία που τους χρωστούσε σε ερημική περιοχή της Θεσσαλονίκης και πυροβόλησαν για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα η σφαίρα να περάσει ξυστά, δίπλα από το αυτί του.
Τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες τα επένδυαν σε αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων. Στην κατοχή του 34χρονου και της συζύγου του βρέθηκαν 6 κατοικίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, 14 πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και ένα πολυτελές σκάφος αναψυχής αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου