Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

  . .
-  μ μ
Και... Μνημόνιο για 30 δήμους
Ειδικό, δημοτικό... Μνημόνιο θα επιβληθεί τουλάχιστον στους 30 πιο χρεωμένους δήμους που τα οικονομικά τους έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή. Τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία απέστειλαν οι δήμαρχοι στην ειδική βάση δεδομένων, που συστήθηκε γι' αυτό το σκοπό στο υπουργείο Εσωτερικών, δείχνουν ότι δεν θα το αποφύγουν.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον «Καλλικράτη» είτε η κυβέρνηση θα μπορεί να εντάξει υποχρεωτικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης όσους δήμους δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες είτε οι δήμοι θα υποβάλουν αίτηση προαιρετικής ένταξης. Ως βασικά «κριτήρια υπερχρέωσης» ορίζονται: οι ετήσιες υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια να υπερβαίνουν το 20% των τακτικών εσόδων του δήμου και το συνολικό χρέος να υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό (συζητιέται ακόμα από 60-80%) των ετήσιων εσόδων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών τελών.
Οι ίδιοι δήμοι θα υποχρεώνονται να καταρτίσουν «επιχειρησιακό σχέδιο» για την έξοδό τους από το χρέος (είτε ολόκληρου του δήμου, είτε της δημοτικής ενότητας που είναι χρεωμένη). Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον «Καλλικράτη», «με την υπαγωγή στο πρόγραμμα τίθενται αυστηρά όρια στο δανεισμό, αναστέλλονται οι προσλήψεις, περιορίζεται η χρηματοδότηση για επενδύσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή των χρεών με τη συνδρομή ειδικού λογαριασμού που δημιουργείται για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».
Πρακτικά, η «εξυγίανση» των δήμων (που θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου, καθώς από εδώ και στο εξής προβλέπονται για όλους πλέον τους δήμους πεντάχρονα επιχειρησιακά πλάνα - υπό το συνεχή έλεγχο του υπουργείου και της κυβέρνησης) έρχεται να βάλει τη σφραγίδα στη διάλυση χιλιάδων οργανισμών, στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, στην κατάργηση υπηρεσιών.



- . 54-55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου