Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Επιτέλους, προκηρύξεις για 328 εποχικούς σε 28 Δήμους
Με μια εγκύκλιο «πάγωσαν» και την επομένη πήραν το «πράσινο φως»
«Πονοκέφαλο» σε δεκάδες Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις προκάλεσε η εγκύκλιος που εξέδωσε την Τετάρτη, 13 Απριλίου, το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία τροποποίησε τη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, ορίζεται ότι οι θέσεις εποχικού προσωπικού, ακόμα και στους κρίσιμους τομείς της καθαριότητας και ύδρευσης, θα πρέπει στο εξής να λαμβάνουν έγκριση από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τις προσλήψεις, ενώ έως τώρα χρειάζονταν μόνο την έγκριση της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με την εκδοθείσα εγκύκλιο, οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ που εισπράττουν ανταποδοτικά τέλη -δηλαδή, οι Δήμοι και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- δεν θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς την έγκριση της διυπουργικής Επιτροπής, υποχρεώνοντας τους Δήμους να υποβάλλουν εκ νέου τα αιτήματά τους στο υπουργείο, το αργότερο έως τις 26 Απριλίου 2011, ώστε να αποσπάσουν την απαιτούμενη έγκριση.
Τροποποίηση
Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε σάλο σε πολλούς Δήμους, οι οποίοι έχουν ήδη αποσπάσει την έγκριση του ΑΣΕΠ και πρόκειται να προκηρύξουν άμεσα διαγωνισμούς, καθώς τους υποχρέωνε να «παγώσουν» άμεσα τη διαδικασία προκήρυξης και να κάνουν... τουλάχιστον δύο βήματα «πίσω», μπλέκοντας σε έναν νέο κύκλο γραφειοκρατίας.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε και τα παράπονα από δεκάδες δημάρχους οδήγησαν το υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου με αριθμό Πρωτοκόλλου 19619/2011, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:
«Σας γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα για τις οποίες έχει ήδη ληφθεί απόφαση δημοτικού/διοικητικού συμβουλίου και έχει γίνει έλεγχος νομιμότητας από τον οικείο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης πριν την 31 Μαρτίου 2011, συνεχίζονται. Για την ολοκλήρωση των ως άνω διαδικασιών απαιτείται η προηγούμενη χορήγηση της έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006. Δηλαδή, έως την έκδοση της πράξης πρόσληψης πρέπει να έχει χορηγηθεί η έγκριση της ΠΥΣ.
Στο πλαίσιο αυτό, καλείστε να προωθήσετε στην υπηρεσία μας όλες τις σχετικές αποφάσεις των ΟΤΑ για τις οποίες έχετε προβεί σε έλεγχο νομιμότητας μέχρι και 30 Μαρτίου 2011, συνοδευόμενες από βεβαίωση ύπαρξης πιστώσεων για την πρόσληψη του προσωπικού, καθώς και ύπαρξης αντίστοιχων κενών θέσεων στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, προκειμένου να προωθηθούν για έγκριση από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006.
Σημειωτέον ότι η υποχρέωση αυτή καταλαμβάνει όλες τις διαδικασίες οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί κατά την 31η Μαρτίου 2011, δεν έχει δηλαδή πραγματοποιηθεί πρόσληψη του προσωπικού. Ετσι, περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις για τις οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί ανακοινώσεις μετά από την έγκριση του ΑΣΕΠ».
Τι ισχύει
Πρακτικά, η νέα εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να προχωρήσουν τις διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού σε τομείς ανταποδοτικού χαρακτήρα, χωρίς, ωστόσο, να αποφεύγουν την αποστολή των απαιτούμενων βεβαιώσεων στη διυπουργική Επιτροπή. Τα σημεία - κλειδιά της εγκυκλίου είναι τα ακόλουθα:
α. Οσοι φορείς έχουν λάβει την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έως και τις 30 Μαρτίου συνεχίζουν κανονικά την διαδικασία της προκήρυξης.
β. Οσοι φορείς έχουν λάβει έγκριση του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη θέσεων ή έχουν ήδη προκηρύξει τους διαγωνισμούς και δέχονται αιτήσεις, συνεχίζουν κανονικά τη διαδικασία.
γ. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι φορείς υποχρεούνται να αποστείλουν φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις ύπαρξης των πιστώσεων για την πρόσληψη του προσωπικού και των αντίστοιχων κενών θέσεων στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους) στη διυπουργική, ώστε να πάρουν την έγκρισή της εκ των υστέρων.
δ. Οι φορείς, οι οποίοι έως τις 30 Μαρτίου, δεν έχουν πάρει έγκριση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σταματούν τη διαδικασία πρόσληψης και αποστέλλουν φάκελο με τις απαραίτητες βεβαιώσεις στη διυπουργική Επιτροπή για έγκριση.
Ας σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις αφορούν όλους τους φορείς, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προσλάβει προσωπικό, δηλαδή και τις περιπτώσεις για τις οποίες έχουν δημοσιευτεί ανακοινώσεις μετά την έγκριση του ΑΣΕΠ. Ως εκ τούτου, το ΥΠΕΣ αποσκοπεί αφενός στον έλεγχο όλων των θέσεων που θα καλυφθούν, αλλά και την ύπαρξη των απαραίτητων πιστώσεων που απαιτούνται για την αμοιβή του προσωπικού, ενώ αφετέρου κάνει μια απόπειρα να μη διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου