Απόλυτο χάος στις νομαρχιακές πολεοδομίες
Παταγώδης αποτυχία της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων τους στους δήμους
Ηταν μια άστοχη επιλογή, τόσο στη φιλοσοφία της όσο και στον τρόπο υλοποίησης. Αυτό τελικά αποδεικνύεται για την απόφαση της πολιτείας να μετακινήσει, μέσω του «Καλλικράτη», τις πολεοδομίες στους δήμους. Τρεις μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του νέου νόμου, στις υπό κατάργηση νομαρχιακές πολεοδομίες επικρατεί το απόλυτο χάος, με τα μισά γραφεία να είναι άδεια λόγω μετάταξης του προσωπικού στις περιφέρειες, τους υπαλλήλους σε κατάσταση... νευρικής κρίσης λόγω του απίθανου φόρτου εργασίας και τους πολίτες έξαλλους για την κακή εξυπηρέτησή τους. Το βασικότερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι δήμοι καλούνται από τον «Καλλικράτη» να στελεχώσουν «μάχιμες» πολεοδομικές υπηρεσίες μέσα σε δύο χρόνια, σε μια εποχή που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να κάνουν προσλήψεις...
Το πρόβλημα, βέβαια, αρχίζει από το «κεφάλι». Οταν επί σειράν ετών στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης οι πολεοδομίες που διαχειρίζονται οι δήμοι εμφανίζονται ως ο πιο διεφθαρμένος κρατικός θεσμός, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να δείξει... αμέριστη εμπιστοσύνη στους δήμους, μεταβιβάζοντάς τους κρίσιμες πολεοδομικές αρμοδιότητες, όπως την έκδοση οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των αυθαιρέτων, που κατείχαν μέχρι τον Δεκέμβριο οι πολεοδομίες των νομαρχιών. Η αποτυχία της μεταβίβασης πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στους δήμους (όπου αυτή είχε συμβεί), δεν ήταν το μόνο σημείο που δεν προβλημάτισε κανένα. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ρητώς πως για κάθε πέντε άτομα που αποχωρούν από το Δημόσιο θα προσλαμβάνεται ένα, ο «Καλλικράτης» προέβλεψε την ίδρυση έως τις 31.12.2012 πολεοδομικών γραφείων και στους 325 νέους δήμους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι, μόνο στην Αττική, οι 23 πολεοδομίες θα πρέπει να γίνουν 61!
Αλλά ούτε και αυτό ήταν το μόνο πρόβλημα. Στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση και την εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα κληθούν να εργαστούν στις υπό ίδρυση πολεοδομίες. Ταυτόχρονα, με τη μεταβίβαση τμήματος των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες, άνοιξε η στρόφιγγα των μετατάξεων (αλλά και η «μετακίνηση» υλικοτεχνικής υποδομής, λ. χ. οχημάτων), η οποία οδήγησε στην ερήμωση των παλαιών νομαρχιακών πολεοδομιών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όσοι υπάλληλοι μπορούσαν να θεσπίσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα έσπευσαν να το κάνουν και να αποχωρήσουν. Καλώς ορίσατε στη νέα, σύγχρονη δομή των πολεοδομιών.
Του λόγου το ασφαλές
Μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε από τις υπό κατάργηση πολεοδομίες των νομαρχιών αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για του λόγου το ασφαλές. Για παράδειγμα, στην πολεοδομία στην Αγία Παρασκευή, που διατηρεί προσωρινά την αρμοδιότητα που είχε στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Μελισσίων, Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Χολαργού, Φιλοθέης, Ψυχικού και Χαλανδρίου. Κάθε δεύτερο γραφείο είναι άδειο. Μπαίνοντας στο ισόγειο, πρέπει να κάνεις ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στους ογκώδεις φακέλους στον διάδρομο, στα γραφεία, στις σκάλες, παντού. «Και να φαντασθείτε, στο κτίριο βρίσκονται τα αρχεία μόνο μετά το 1994. Ολα τα προηγούμενα έτη όλων των νομαρχιακών πολεοδομιών της Αττικής βρίσκονται σε μια αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Μία φορά την εβδομάδα, ο ένας υπάλληλος που έχει απομείνει στο Αρχείο πρέπει να πάει με το αυτοκίνητο στον Ασπρόπυργο για να αναζητήσει τους φακέλους που χρειάζονται. Ταχύτερα δεν γίνεται», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κλεφτοδήμος, προϊστάμενος του Tμήματος Tοπογραφικών. «Ουσιαστικά, η υπηρεσία έχει διαλυθεί. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών εξυπηρετούμε πλέον μόνο κάθε Τετάρτη. Κάθε Τρίτη είμαστε κλειστοί για το κοινό, προκειμένου να προχωρήσουμε όλες τις υποθέσεις που συσσωρεύονται...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου