Τους μένει μόνο το… φιλότιμο
Του Λάζαρου Μάμαλη
Οι πρώην πρόεδροι κοινοτήτων οι οποίοι υπηρέτησαν το θεσμό της αυτοδιοίκησης κάτω από αντίξοες συνθήκες όταν προτεραιότητες ήταν η εξασφάλιση των απολύτως απαραίτητων για τις τοπικές κοινωνίες, όπως ήταν η ύδρευση και η ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου, δεν εμφανίζονται απλώς δύσπιστοι με τον Καλλικράτη, αλλά δηλώνουν σχεδόν (άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο) βέβαιοι για την αποτυχία του εγχειρήματος. Οι πρόεδροι που με την υποστήριξη, στην καλύτερη περίπτωση, ενός γραμματέα, μάχονταν για τις κοινότητές τους, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των νέων καλλικρατικών δήμων με τις υπηρεσίες και τις οργανωμένες δομές να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
Οι λόγοι που επικαλούνται είναι συγκεκριμένοι. Οι κυριότεροι απ’ αυτούς, το εύρος των νέων δήμων που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας και η οικονομική δυσπραγία.
Οι πρώην κοινοτάρχες προεξοφλούν την αποτυχία του Καλλικράτη. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ήδη κάποια πρώτα δείγματα γραφής που τους βεβαιώνουν τη συγκεκριμένη άποψη η οποία όμως, δεν απορρέει μόνο απ’ αυτά.
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις απλές, καθημερινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, εύκολα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι ανάγκες δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα συγκεντρωτική λειτουργία των νέων αυτοδιοικητικών δομών.
Μήπως το συγκεκριμένο, εύκολο συμπέρασμα πρέπει να αποδοθεί στις κρατούσες νοοτροπίες; Στα «παλιά μυαλά», όπως θα έλεγαν και οι υπέρμαχοι της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης;
Σίγουρα, μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες, ωστόσο, η ουσία παραμένει: Κατά τους πρώτους τρεις μήνες οι νέοι δήμοι δεν έχουν βελτιώσει στο ελάχιστο την καθημερινότητα των πολιτών. Το αντίθετο μάλιστα… Οι αρρυθμίες είναι εμφανείς σε όλους τους δήμους, όπως και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Αν συνυπολογίσουμε και τη δραματική υστέρηση σε έσοδα που εντοπίζεται στους δήμους, με ασφάλεια μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η συνέχεια μάλλον δεν θα είναι καλύτερη στη λειτουργία των νέων δήμων.
Σε επίπεδο ανταποδοτικότητας, σε υπηρεσίες, λοιπόν, οι τοπικές κοινωνίες δε δείχνουν να περιμένουν και πολλά από τους νέους δήμους. Που υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό; Στην ορθολογική διαχείριση των οικονομικών των δήμων. Τα προηγούμενα 12 χρόνια υπήρχε εμπεδωμένη η άποψη στους πολίτες ότι «κάτι κακό συμβαίνει στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων». Κονδύλια εισέρρεαν αλλά η διαχείρισή τους, ήταν τουλάχιστον, αδιαφανής, για να μην πούμε τα χειρότερα που καταμαρτυρούνται…
Και επειδή, λοιπόν, οι πολίτες δε δείχνουν να περιμένουν και πολλά ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους νέους δήμους, τουλάχιστον, οι δημοτικές αρχές ας αποκαταστήσουν το τρωθέν κύρος των αιρετών και συνολικά της αυτοδιοίκησης μέσω μιας διαφανούς και χρηστής διαχείρισης των οικονομικών. Να αποδείξουν, δηλαδή, ότι υπάρχει και φιλότιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου