Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Περισσότερη γραφειοκρατία με τον Καλλικράτη
  “Με τον Καλλικράτη χτυπάμε τη γραφειοκρατία» υποστήριζαν τα κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηρίζοντας τη νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση και περιφερειακή διοίκηση «λιτή, λειτουργική και στέρεη».
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώθηκε ένα πραγματικό χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη. Η άποψη ότι ο Καλλικράτης ενίσχυσε τη γραφειοκρατία είναι κοινή μεταξύ των δημάρχων. Αποτυπώνεται μάλιστα, στις δηλώσεις τους, οι οποίες περιγράφουν ένα δαιδαλώδες σύστημα επιτροπών, γνωματεύσεων και εγκρίσεων το οποίο επιτείνει την υπάρχουσα γραφειοκρατία της ελληνικής διοίκησης. Το παράδειγμα των νέων επιτροπών είναι αρκετό για να στοιχειοθετηθεί η άποψη των νεοεκλεγέντων αιρετών. Ο Καλλικράτης προβλέπει τη λειτουργία δύο επιτροπών. Της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Σε θεωρητικό επίπεδο οι επιτροπές έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Αποτελούν δε, αυτοδιοικητικά όργανα μέσω των οποίων θα ενισχύονταν η διαφάνεια στους νέους δήμους. Μόνο που οι συγκεκριμένες επιτροπές δεν έχουν αποφασιστικό, αλλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα! Απλώς εισηγούνται στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο από την αρχή, εξετάζονται τα θέματα τα οποία πήραν «πράσινο φως» από τις γνωμοδοτικές επιτροπές!
Προφανής στόχος είναι η διαφάνεια. Μόνο που η διαφάνεια δεν είναι πάντα συνάρτηση της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης σε πολλαπλά επίπεδα διοίκησης, με συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Αντιθέτως, μέσω αυτών δεν ανατροφοδοτείται απλώς η γραφειοκρατία, αλλά και υποθάλπεται και η διαφθορά με τον πολίτη να αναγκάζεται να έρθει σε επαφή με πληθώρα υπαλλήλων και εκλεγμένων για την προώθηση του αιτήματός του.
Τα πολλαπλά επίπεδα διοίκησης με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η έλλειψη αποφασιστικής αρμοδιότητας, είναι ορισμένα μόνο από τα σοβαρά προβλήματα
που έρχονται να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης στην πράξη, οπότε η αντιμετώπισή τους είναι ελάχιστη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι νέοι συγκεντρωτικοί δήμοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου