Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΟΙ αγρότες  και ο Καλλικράτης
Ο Καλλικράτης, εμφανίστηκε από την κυβέρνηση ως ο πυρήνας μιας πολιτικής που θα αλλάξει το παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Το μέσο για να επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα που είναι η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την ανάπτυξη (και την αγροτική ανάπτυξη) στους δήμους και τις περιφέρειες.
Προφανώς και η αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, μόνο που στην περίπτωση του αναγκαίου για μια τέτοια εξέλιξη, σχεδιασμού τοπικής αγροτικής πολιτικής, αυτός ο ρόλος υπονομεύεται από τις μεταβατικές πρόνοιες του Καλλικράτη.
Οι διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης, επί του παρόντος παραμένουν στις περιφερειακές ενότητες (πρώην νομαρχίες) για να περάσουν σε δύο χρόνια στους δήμους! Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και διαπιστωμένο. Υπάρχουν τόσες πολλές γραφειοκρατικές εκκρεμότητες στην οργάνωση και στην κατανομή αρμοδιοτήτων, που ουσιαστικά σήμερα υπολειτουργούν.
Η κατάσταση είναι θολή και θα παραμείνει θολή για δύο χρόνια ακόμη… Τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια κατά τα οποία θα έπρεπε να υιοθετηθεί αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο και θα προωθούνταν το «καλάθι» των προϊόντων της κάθε Περιφέρειας, δεν θα υπάρχει ουσιαστική συνδρομή σε επίπεδο παροχής επιστημονικής γνώσης από τους γεωτεχνικούς, στους αγρότες λόγω των μεταβατικών προβλέψεων του Καλλικράτη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου