Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η νέα πραγματικότητα του συμμετοχικού προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός αποτελεί κορυφαία διαδικασία για ένα δήμο, για ένα δημοτικό συμβούλιο.
Η άποψη ότι αυτός πρέπει να εξαντλείται στις λίγες ώρες που θα συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια, είναι μάλλον αναχρονιστική. Υπάρχουν μοντέλα δοκιμασμένα για το πώς ένας προϋπολογισμός μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.
Τι είναι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός; Δεν είναι μία νέα έννοια για την Ευρώπη. Για την Ελλάδα ίσως, ναι, αλλά σε χώρες που έχουν ουσιαστικά αποκεντρωμένες αυτοδιοικητικές δομές, αποτελεί μία πραγματικότητα με θετικά αποτελέσματα. Αποτελεί μια διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή των δημοσίων επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για μια συμμετοχική διαδικασία διαβούλευσης που αφορά τις προτάσεις του προϋπολογισμού, η οποία αναπτύσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να καταρτιστεί μια πρόταση Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος διαχείρισης, που θα έχει ως βάση τα αιτήματα των πολιτών.
Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, διευκολύνει τη διαδικασία επιμερισμού των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης του δήμου, μέσω του εκδημοκρατισμού και της επιβολής κανόνων διαφάνειας.
Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός επιτρέπει, συχνά, τη διαμόρφωση κοινωνικών πολιτικών υπέρ των ασθενέστερων στοιχείων της κοινωνίας και με τον καιρό οδηγεί σε μια αυξημένη αποδοχή πολιτικών επιλογών οι οποίες, αν δεν στηρίζονταν στην από κοινού παραδοχή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δυσκολιών, προσδοκιών, στόχων και πλεονεκτημάτων τους, θα ήταν δύσκολο να γίνουν.
Για τα δεδομένα της κρίσης, αλλά και του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι του Νομού, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, θα διευκόλυνε τις δημοτικές αρχές να υλοποιήσουν πολιτικές οι οποίες θα είχαν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου