Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Όταν η γραφειοκρατία έχει… φαντασία
Το περιστατικό μολονότι παραπέμπει περισσότερο σε ανέκδοτο, είναι, δυστυχώς, καθόλα πραγματικό και έχει εκτυλιχθεί στην κεντρική Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα της Επιτροπής Ασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου
Τελικά η γραφειοκρατία όχι μόνο είναι εδώ και αυτοεπιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία, αλλά όταν και αν χρειαστεί επιστρατεύει και τη… φαντασία της για να δείξει πως θα «πουλήσει ακριβά το τομάρι της» και πολύ δύσκολα θα ξεριζωθεί από αυτή τη χώρα.
Το περιστατικό μολονότι παραπέμπει περισσότερο σε ανέκδοτο, είναι, δυστυχώς, καθόλα πραγματικό και έχει εκτυλιχθεί σε μια από τις Πολεοδομίες της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα της Επιτροπής Ασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Ήταν περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου του 2011 όταν ο άτυχος συναλλασσόμενος της ιστορίας μας υπέβαλε στην εν λόγω υπηρεσία το φάκελο για την έκδοση οικοδομικής άδειας, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση, που θεωρείται απαραίτητη ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Η Επιτροπή έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στο αίτημα του ενδιαφερόμενου αλλά ως γνήσια ελληνική γραφειοκρατική δομή, χρειάστηκε να αναλώσει κάτι παραπάνω από ένα μήνα πριν το κάνει. Κι εδώ είναι το στοιχείο φαντασίας που ενσωμάτωσε στην επιχειρηματολογία της και το οποίο εντυπωσιάζει. Διότι η δικαιολογία που διατυπώθηκε για την καθυστέρηση στην εξέταση του φακέλου, σύμφωνα με την καταγγελία του παθόντα, ήταν ότι δεν είχε κατατεθεί άλλο αίτημα έκδοσης οικοδομικής άδειας κι ως εκ τούτου η Επιτροπή δεν μπορούσε να συγκληθεί και να συνεδριάσει μόνον για έναν φάκελο!!!  Μονά – ζυγά της γραφειοκρατίας, δηλαδή, αφού η καθυστέρηση και η ταλαιπωρία των πολιτών είναι δεδομένη. Είτε υπάρχει φόρτος εργασίας, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί στο παρελθόν, είτε η δουλειά είναι ελάχιστη.
Η περίπτωσή μας, πάντως, έχει και άλλη ανάγνωση, που είναι επίσης απογοητευτική. Αφορά τον τομέα της οικοδομής, που άλλοτε ανθούσε και «έσερνε» -μαζί με άλλους 3-4 κλάδους της οικονομίας- την ανάπτυξη στη χώρα και τώρα φθάσαμε σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, να υπάρχει περίοδος κατά την οποία στην Πολεοδομία να εκκρεμεί προς έγκριση μόλις ένα αίτημα για έκδοση οικοδομικής άδειας. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται σε άλλες περιοχές, ιδίως της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και να αναλογιστεί τις δυσκολίες που υπάρχουν όσον αφορά στον στόχο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου