Τρίτη 26 Απριλίου 2011

 
Θεσσαλονίκη: Εκεί που βασιλεύει ο φόβος
Τα βράδια ερημώνουν και όποιοι τυχόν περάσουν από κει επιταχύνουν το βήμα και σφίγγουν τις γροθιές στις τσέπες. Οι ταξιτζήδες κοιτάζουν δύσπιστα τους πελάτες, μπορεί ακόμη και να αρνηθούν το δρομολόγιο, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν να διηγηθούν από μία ιστορία με άσχημη κατάληξη. Από την πλατεία Δικαστηρίων μέχρι τη Ναυαρίνου και από το Δενδροπόταμο μέχρι τις Συκιές το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων και των περαστικών είναι διάχυτο και γιγαντώνεται καθώς έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα και περισσότερα περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων, διακίνησης παράνομων ουσιών και πορνείας.
Oι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι λόγω «Καλλικράτη» καλούνται ν' αντιμετωπίσουν ένα πλήθος προβλημάτων σε διευρυμένες και ανομοιογενείς περιοχές, δηλώνουν αδυναμία να ελέγξουν τα «καυτά» σημεία κάθε δήμου και ζητούν ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών.
Θεσσαλονίκη
Στην πλατεία Ναυαρίνου «συναντιούνται» δύο κόσμοι. Από τη μία οι μικροί μαθητές που διασκεδάζουν στην παιδική χαρά και από την άλλη, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων, ο σκληρός κόσμος της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών. «Είναι αδιανόητο να βρίσκουμε σύριγγες και άλλα εργαλεία χρήσης δίπλα στο πάρκο. Κατά καιρούς η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά μετά από λίγο επανερχόμαστε στα ίδια», περιγράφει στον «ΑτΚ» η Β. Μ., μητέρα δύο παιδιών και κάτοικος της περιοχής.
Στις «παραδοσιακά» κακόφημες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης εντάσσονται ακόμη οι γειτονιές γύρω από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, η Γιαννιτσών, η Μοναστηρίου, και η Αναγεννήσεως, όπου καταγράφονται κρούσματα μικροεγκληματικότητας του δρόμου (κλοπές και διαρρήξεις), ενώ έντονη αύξηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και σε κρούσματα πορνείας. «Οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει πλέον, καθώς δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους τη νύχτα και ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα βράδια πραγματοποιούν περιπολίες προσπαθώντας να διώξουν τα φαινόμενα του αγοραίου έρωτα», αναφέρει η πρόεδρος του Β' δημοτικού διαμερίσματος, Χιονία Αδάμ - Καρυπίδου. Σύμφωνα με την ίδια, η περιοχή έχει μετατραπεί σε «γκέτο», όπου δραστηριοποιούνται σωματέμποροι και διακινητές ναρκωτικών ουσιών. Σε προβληματική περιοχή έχει αναδειχτεί το τελευταίο διάστημα και η Παραλία της Θεσσαλονίκης, από το Λευκό Πύργο ώς το Μέγαρο Μουσικής όπου καταγράφονται συχνά διαρρήξεις και κλοπές οχημάτων.
Μενεμένη
Στο μεταξύ, η περιοχή του Δενδροποτάμου, στη Μενεμένη, αποτελεί εδώ και χρόνια συνώνυμο της εγκληματικότητας. Εκεί «ανθεί» η διακίνηση παράνομων ουσιών και οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει πλέον να ζουν και να κυκλοφορούν υπό το καθεστώς του φόβου και της ανασφάλειας. «Η αίσθηση που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι η Αστυνομία ''χτυπάει κάρτα'' στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά στον τομέα της αντιεγκληματικής πολιτικής, διαπιστώνουμε ότι δε συντελείται το παραμικρό έργο. Στο Δενδροπόταμο, η διακίνηση ναρκωτικών καλά κρατεί και εμείς δεν έχουμε δει καμία ενέργεια για την καταπολέμησή της», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Νεάπολη - Συκιές
Σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες χρήζουν πιο σοβαρής και υπεύθυνης παρακολούθησης, αναφέρεται και ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Κατ΄επανάληψη έχουμε διαμαρτυρηθεί μαζί με επιτροπές κατοίκων, φορείς, σχολεία και συλλόγους γονέων για περιστατικά διακίνησης και χρήσης ουσιών, διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα όπως και για βανδαλισμούς», περιγράφει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο κόκκινο» βρίσκονται περιοχές, όπως η Πέτρου Λεβαντή, το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, τα βυζαντινά τείχη και το δάσος πέριξ του Αγίου Παύλου. «Εκεί έχουμε διαπιστώσει να συχνάζουν περιθωριακά εγκληματικά στοιχεία και να γίνεται χρήση και διακίνηση ουσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το ασθενοφόρο πρόλαβε την τελευταία στιγμή να σώσει τις ζωές ορισμένων χρηστών. Οι κάτοικοι ανησυχούν και είναι λογικό, καθώς η αστυνομική παρουσία είναι ανεπαρκής. Από την πλευρά της, η Δημοτική Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί κι εργάζεται επί 24ώρου βάσεως, αλλά είναι αδύνατον να ελέγξει την κατάσταση, εξάλλου αυτό δεν εντάσσεται και στις αρμοδιότητές της», καταλήγει.
Παύλος Μελάς
Στις περιοχές πέριξ του ΟΚΑΝΑ και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στη Σταυρούπολη, καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα παραβατικότητας, σύμφωνα με το δήμαρχο Παύλου Μελά, Διαμαντή Παπαδόπουλο. «Δυστυχώς, εκτός από τους ασθενείς και όσους έχουν πραγματική ανάγκη για απεξάρτηση, παρατηρούμε ότι στην περιοχή συγκεντρώνονται και έμποροι ναρκωτικών με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά ένα αλισβερίσι μπροστά στα μάτια κατοίκων και περαστικών», λέει στον «ΑτΚ». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας, με διαρρήξεις κατοικιών και καταστημάτων, παρατηρούνται και στην περιοχή της Νικόπολης. «Εμένα μου έχουν διαρρήξει από δύο φορές το σπίτι, το γραφείο και το αυτοκίνητο και πολύ φοβάμαι ότι όσο εντείνονται η κρίση και η απελπισία του κόσμου θα έχουμε έξαρση των φαινομένων παραβατικότητας».
Κορδελιό - Εύοσμος
Η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών είναι από τις μεγάλες πληγές του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, σύμφωνα με το δήμαρχο, Στάθη Λαφαζανίδη. Οπως περιγράφει στον «ΑτΚ», τα σημεία «συνάντησης» είναι πέριξ του στρατοπέδου Ζιάκα και στο ύψος του περιφερειακού. «Πρόκειται για εγκαταλειμμένα σημεία του δήμου στα οποία έχουμε διαπιστώσει να κινούνται περιθωριακά άτομα που προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις», εξηγεί. Το χτυποκάρδι που αισθάνθηκε όσες φορές χρειάστηκε να περάσει νύχτα από τις συγκεκριμένες περιοχές, περιγράφει η Ε. Γ., κάτοικος της περιοχής: «Προσπαθώ να αποφεύγω αυτά τα σημεία κάνοντας ακόμη και κύκλους για να πάω στο σπίτι μου. Οσες φορές, πάντως, χρειάστηκε να περάσω από εκεί ομολογώ πως φοβήθηκα, αφού κατά καιρούς ακούμε διάφορα περιστατικά με ληστείες περαστικών», λέει.
Ωραιόκαστρο
Σημαντική έξαρση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, καταγγέλλει και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος. «Και εδώ συμβαίνει ό,τι και στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. Κατά τη γνώμη μου, οι κλοπές και διαρρήξεις έχουν ενταθεί λόγω της κρίσης και το κλίμα φόβου είναι διάχυτο σε όλους τους κατοίκους», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου δέκα διαρρήξεις κατοικιών στην οδό Παύλου Μελά στο Παλαιόκαστρο και, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν ορισμένες συλλήψεις, το κύμα εγκληματικότητας δεν κόπασε. «Γενικότερα, στη συγκεκριμένη περιοχή του Παλαιοκάστρου διαπιστώνουμε αυξημένη εγκληματικότητα, η οποία ενδεχομένως να συσχετίζεται και με τις δυνατότητες εύκολης διαφυγής των δραστών από τον οικισμό προς πάσα κατεύθυνση», συμπληρώνει.
Λαγκαδάς
Στα δημοτικά διαμερίσματα περιφερειακά του Λαγκαδά καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά εγκληματικότητας, σύμφωνα με το δήμαρχο, Γιάννη Αναστασιάδη. «Στο Ηράκλειο, την Ανάληψη, τα Καλλίνδοια και τον κόμβο του Σοχού, τα κρούσματα κλοπών είναι σχεδόν καθημερινά με αποτέλεσμα να μη γλιτώνουν ούτε τα καλώδια του ρεύματος. Σκεφτόμαστε να αυξήσουμε την αστυνόμευση, ακόμη και να αναθέσουμε τη φύλαξη σε κάποια ιδιωτική εταιρία, προκειμένου να μειώσουμε τα κρούσματα και να ενισχύσουμε και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων», σημειώνει.
Χαλκηδόνα
Αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας καταγράφονται και στο δήμο της Χαλκηδόνας. «Αυτό που διαπιστώνουμε σχεδόν καθημερινά είναι ότι η ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών στο πολεοδομικό συγκρότημα έχει οδηγήσει το έγκλημα στους περιφερειακούς δήμους. Στη Χαλκηδόνα και τα Κουφάλια, τη Μεσημβρία και το Βαθύλακκο, έχουμε πλήθος κλοπών σε κατοικίες και καταστήματα», περιγράφει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Δαϊκούδης. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι ίδιοι οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας ομάδες περιφρούρησης, προκειμένου να μειώσουν τα περιστατικά εγκληματικότητας. «Κλοπές καταγράφονται και στις αγροτικές περιοχές όπου συχνά... κάνουν φτερά γεννήτριες και καλώδια», καταλήγει.
Πηγή : Αγγελιφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου