Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τα κουνούπια πρόλαβαν τους… ψεκασμούς!
Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα τελευταία έκαναν ήδη την εμφάνισή τους σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκπρόσωποι δήμων αλλά και της περιφέρειας που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη εξέφρασαν ανησυχία για το θέμα λόγω των ενδεχόμενων κινδύνων από την επανεμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου.
«Τα κουνούπια κάνουν παρέλαση στο Κιλκίς» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Χρήστος Γκουντενούδης, και απέδωσε το πρόβλημα της περιοχής του στις πλημμύρες που σημειώθηκαν πέρσι και τις αυξημένες εστίες με λιμνάζοντα νερά που έχουν δημιουργηθεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πύδνας - Κολινδρού, στο νομό Πιερίας, Γιώργος Πολυχρονίδης, τόνισε ότι «τα κουνούπια έχουν κατακλύσει την περιοχή» και επισήμανε ότι τα μέτρα άργησαν να ληφθούν. «Αν δεν ενεργοποιηθούν οι δήμοι δεν θα υπάρξουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Πρέπει κάθε δήμος να εφοδιαστεί με ένα πολυμηχάνημα, ώστε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κουνουπιών στις εστίες αναπαραγωγής τους και στη συνέχεια η Περιφέρεια να κάνει τη δουλειά της με τους ψεκασμούς» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χαλκηδόνας, από το νομό Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπίκος.
Το πρόβλημα των οχλήσεων από τα κουνούπια και των συνεπειών του στον τουρισμό έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ο οποίος επισήμανε ότι αν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να επιφέρει μεγάλα πλήγματα, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική. «Δεν θα πατήσει τουρίστας σε μέρη όπου υπάρχουν κουνούπια. Όσοι έρχονται δεν θα ξανάρθουν αν θυμούνται με μελανά χρώματα τις διακοπές που έζησαν στον τόπο μας» είπε ο πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών, Κώστας Σίμογλου. Εξάλλου ο κ. Σίμογλου υπογράμμισε την ανάγκη από την επόμενη χρονιά να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε επίπεδο περιφέρειας, καθώς, όπως είπε, τα κουνούπια δεν γνωρίζουν σύνορα. Το συγκεκριμένο αίτημα πρόβαλε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος, άλλωστε, ζήτησε την ευαισθητοποίηση όλων των τοπικών κοινωνιών και των δήμων απέναντι στο πρόβλημα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, τέλος, στη λειτουργία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών ενόψει και της επικείμενης κατάργησής του, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Ο κ. Σίμογλου ανέφερε ότι θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε το κέντρο να εξαιρεθεί από τις σχετικές διατάξεις και να συνεχίσει να ασκεί συντονιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου