Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ταξικές ανισότητες στους δήμους
Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες βρίσκουν κι εδώ εφαρμογή και στην περίπτωση των δήμων.
Αυτό δεν αποτελεί σπουδαία ανακάλυψη. Το έχουμε ξαναγράψει άλλωστε, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι οφειλές των νέων δήμων, καθώς κάποιοι από τους δήμους που συνενώθηκαν  παρουσίαζαν υπερδιπλάσια οικονομικά ανοίγματα σε σχέση με κάποιους από τους άλλους συνενωμένους δήμους.
Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται και από την περιουσία των δήμων. Όχι μόνο τις δημοτικές εκτάσεις, αλλά και τα ακίνητα που μισθώνονται.
Με δεδομένη την οικονομική κρίση, την ύφεση και την αδυναμία του κρατικού κορβανά να χρηματοδοτήσει τους δήμους, τα έσοδά της η αυτοδιοίκηση στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα διαμορφώνονται καθοριστικά από την οικονομική βάση της κάθε περιοχής.
Το αποτέλεσμα είναι προδεδικασμένο… Είναι βέβαιο ότι θα διαμορφωθούν δήμοι πολλών ταχυτήτων, με σοβαρή ταξική διαφοροποίηση. Άλλες δυνατότητες πχ. θα έχουν οι δήμοι με ακίνητα «φιλέτα» και ισχυρό οικονομικό περιβάλλον και άλλες οι δήμοι των υποβαθμισμένων περιοχών. Η διαφορετικότητα στην προσέλκυση κεφαλαίων, θα ενισχύσει τη διεύρυνση στην ποιότητα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, πρόνοια, μεταφορές κλπ), οπότε το εύρος των ανισοτήτων σε επίπεδο δημων, θα διευρυνθεί περαιτέρω.
Αυτή δεν είναι απλώς μία εκτίμηση είναι μία πραγματικότητα η οποία θα επιβεβαιωθεί περαιτέρω, από τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου