Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013


Zυμώσεις στα καμποχώρια για κάθοδο των αγροτών στις εθνικές οδούς


«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα κινητά τηλέφωνα των αγροτών, με τους «θερμόαιμους» στα κεφαλοχώρια να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για κάθοδο στις εθνικές οδούς, καθώς η έλλειψη ρευστού δυσκολεύει την προετοιμασία της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ενώ τα βάρη που δρομολογεί ο νέος φορολογικός νόμος απειλούν να γονατίσουν και τα πιο ανθεκτικά αγροτικά νοικοκυριά.

Αντίθετα με το κλίμα «ρομαντισμού» για τις ευκαιρίες στη γεωργία που καλλιεργείται στον αστικό χώρο, η κατάσταση στα καμποχώρια, όπως και στις περιοχές με κτηνοτροφία μοιάζει αυτό τον καιρό με καζάνι που βράζει. Βέβαια, οι οργανωτικές αδυναμίες στον αγροτικό χώρο, η απουσία ικανών συνδικαλιστικών εκπροσώπων και η απουσία σαφούς διεκδικητικού πλαισίου, δεν προοιωνίζουν κινητοποιήσεις παλιότερων εποχών.     

Στα αγροτικά καφενεία πάντως το τελευταίο διάστημα κυριαρχούν οι συζητήσεις για τα φορολογικά βάρη που θα φέρει ο νόμος Στουρνάρα. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν αρκούν οι «καυγάδες μεταξύ μας», αλλά ήρθε η ώρα για απάντηση μέσα από τα γνωστά μπλόκα στις Εθνικές Οδούς. Τα κινήματα των μπλόκων μετρούν δυνάμεις και πάλι λοιπόν, με συσκέψεις και προσυγκεντρώσεις στα χωριά.

Στον Πλαταμώνα θα συγκεντρωθούν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών, που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις προ διετίας, με σκοπό να ορίσουν ημερομηνία για «εξόρμηση» πρώτα στις πλατείες των χωριών και στη συνέχεια στις Εθνικές Οδούς.

Πιθανότατα θα οριστεί η Παρασκευή 25 Ιανουαρίου ως ημέρα συγκέντρωσης στις πλατείες «και την επόμενη μέρα, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη των εθνικών οδών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τη φορολογική πολιτική», λέει στην Agrenda, ο αγρότης, Γιάννης Βάγγος, από τη Λιβαδειά.

Νωρίτερα, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, οι αγρότες της Ημαθίας αναμένεται να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Βοιωτoί θα καταλάβουν τον κόμβο του Κάστρου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και οι αγρότες της Φθιώτιδας τον κόμβο του Μπράλου στην ίδια Ε.Ο.
 Στη συγκέντρωση του Πλαταμώνα προς το παρόν έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συντονιστικού από τη Στερεά Ελλάδα και όλο το «τόξο» των μπλόκων της Μακεδονίας και της Θράκης, από τα Κουφάλια μέχρι τον Έβρο.

Στο μεταξύ, ενημερωτικές συσκέψεις σε χωριά και περιοχές του Νομού Θεσσαλίας πραγματοποιεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και ενόψει των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στον Παλαμά Καρδίτσας.

 Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 20 Ιανουαρίου θα βγούνε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ανάλογα με τη συμμετοχή τους θα αποφασιστεί η αγωνιστική τους δράση.

Πηγή : Agrenda


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου