Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013


Διόδια 3,40 ευρώ από Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη


Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων Αιγινίου στον αυτοκινητόδρομο της ΠΑΘΕ, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και φορέων της Πιερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την έναρξη λειτουργίας του σταθμού με αντίτιμο 2,20 ευρώ. Παράλληλα θα μειωθεί το κόστος διέλευσης από το σταθμό Μαλγάρων στο 1,20 από 2,40 που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχη μείωση αναμένεται να σημειωθεί και στο σταθμό Λεπτοκαρυάς, από 3,20 στα 2 ευρώ.
Στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης είναι και η κατασκευή και λειτουργία πλευρικού σταθμού διοδίων στη θέση Κλειδί Ημαθίας, ο οποίος θα ενταχθεί στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού. Το αντίτιμο των διοδίων υπολογίζεται στα 2,20 ευρώ, με αποτέλεσμα η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Βέροια να κοστίζει επίσης 3,40 ευρώ.
«Περιμένουμε από μέρα σε μέρα τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών σχετικά με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων. Προς το παρόν όμως η εταιρεία δεν μπορεί να τα επιβεβαιώσει, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο της μη εφαρμογής τους», τόνισε στη «Θ» η εκπρόσωπος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» Ειρήνη Ζαβρίδου. Σημείωσε ακόμη πως δεν αποκλείεται να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως η αύξηση στο κόστος των διοδίων όλων των σταθμών της ΠΑΘΕ, που έχει παγώσει από το 2010.

Αντιδράσεις για την αύξηση του κόστους
Με τη λειτουργία του νέου σταθμού Αιγινίου το κόστος μετακίνησης από Θεσσαλονίκη προς Κατερίνη αυξάνεται κατά 1 ευρώ, ενώ από Κατερίνη προς Λάρισα μειώνεται κατά 2 ευρώ. Την ίδια ώρα το δημοτικό συμβούλιο Πύδνας - Κολινδρού Πιερίας έλαβε ομόφωνη απόφαση κατά της λειτουργίας του σταθμού στο Αιγίνιο έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Ευάγγελου Πολύζου. Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Πιερίας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται εδώ και καιρό στη λειτουργία του εν λόγω σταθμού από την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.».
Όπως τονίζουν οι κάτοικοι, η λειτουργία του σταθμού διοδίων Αιγινίου αφενός θα προκαλέσει έντονο πρόβλημα στην οικονομία της βόρειας Πιερίας και ατομικά στους κατοίκους της, αφετέρου θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη όλης της Πιερίας και θα έχει αντίκτυπο κυρίως στον τουρισμό της, που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της, προς όφελος των άλλων γειτονικών τουριστικών προορισμών.
Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας, που στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύδνας-Κολινδρού επισήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δώσει την άδεια να λειτουργήσουν τα διόδια στο Αιγίνιο τόσο λόγω της δύσκολης οικονομικά συγκυρίας για τους πολίτες, όσο και γιατί θα μαραζώσει ό,τι απέμεινε στην περιοχή της Πιερίας.
Υπενθυμίζεται πως τα διόδια Αιγινίου επρόκειτο να τεθούν σε λειτουργία στις αρχές του 2010. Ωστόσο έπειτα από έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Πιερίας αποτράπηκε η λειτουργία τους.
Πηγή : Εφημερίδα Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου