Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013


Καθημερινά & Άλλα….



Ο Γιάννης άρχισε την ημέρα του νωρίς βάζοντας το ξυπνητήρι του (MADE IN SWITΖERLAND) για τις 6 το πρωί ... σηκώθηκε από το κρεβάτι του, που είχε στρώμα (MADE IN SWEDEN). Έφτιαξε τον καφέ του (imported from BRASIL), ξυρίστηκε με την ηλεκτρική του μηχανή (MADE IN GERMANY), έβαλε αποσμητικό (MADE IN BELGIUM) Φόρεσε το πουκάμισό του (MADE IN TURKEY), Φόρεσε εσώρουχα (MADE IN BAGLADESH)… jeans με φίρμα (MADE IN SRI LANKA), Κάλτσες (MADE IN EGUPT), Παπούτσια (MADE IN ITALY), έφτιαξε τα αυγά του στην καινούργια ηλεκτρική κουζίνα (MADE IN KOREA)… Μετά, έφαγε λίγο τυρί GOUDA ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ και ΜYLNER ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ μαζί με λουκάνικα ΦΡΑΚΦΟΥΡΤΗΣ, και τομάτα εισαγωγής από το ΙΣΡΑΗΛ. Μετά, καθάρισε δυο μήλα ΧΙΛΗΣ, και ένα πορτοκάλι ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ. Έριξε μία ματιά στο lap-top του (MADE IN JAPAN)…

Ήλεγξε τα e-mails του κοιτάζοντας συγχρόνως το ρολόι του (MADE IN TAIWAN). Μετά κλείδωσε την πόρτα που είχε κλειδαριά ασφαλείας (MADE IN CANADA), ενεργοποίησε το συναγερμό (MADE IN USA), μπήκε στο αυτοκίνητό του (MADE IN SPAIN), το γέμισε με βενζίνη (από SAUDI ARABIA) και συνέχισε το ψάξιμο για μια καλή δουλειά στην ΕΛΛΑΔΑ.

Στο τέλος μιας ακόμα άκαρπης και αποκαρδιωτικής προσπάθειας για εύρεση εργασίας, και αφού εκτύπωσε μερικά ακόμα αντίγραφα συστατικών επιστολών σε εκτυπωτή (made in MALAYSIA), ο Γιάννης αποφάσισε να ξεκουραστεί λίγο. Έβαλε τις παντούφλες του (MADE IN BRAZIL), άνοιξε μια μπύρα (MADE IN ENGLAND), έφαγε μια μπριζόλα (PRODUCED IN BULGARIA) και άνοιξε την τηλεόραση  (MADE IN INDONESIA). Καθώς παρακολουθούσε τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ σίριαλ μονολόγησε δυνατά, με απόγνωση:
  
 -Κοίτα, ρε, που μας έχουνε καταντήσει… Ούτε δουλειά δεν μπορεί να βρει, σήμερα, ένας δραστήριος νέος, σε τούτο τον τόπο !!!... και να πεις ότι είμαστε μια κάποια ασήμαντη χώρα, το καταλαβαίνω… Αλλά εδώ μιλάμε για Ελλάδα… Ελλαδάρα!!! Αφήνω, τώρα, τα περί πνευματικής κληρονομιάς, χώρος όπου δεν παιζόμαστε με τίποτα. Αλλά είπαμε να μη μένουμε στους … ένδοξους ημών προγόνους. Κι έτσι, όπως είναι σήμερα η Ελλάδα μας και πάλι παραμένει ξεχωριστή. Γιατί; Διότι…

1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας, που μας δίνει πάντα το 12άρι στη Γιουροβίζιον) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις ΔΥO ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.

2. Από πληθυσμό δεν πάμε πίσω… Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ. όταν άλλες χώρες γνωστές (Ουγγαρία, Ελβετία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία κ.α.) έχουν μικρότερο πληθυσμό.

3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία!!! Πάνω σʼ αυτό, βέβαια, υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα, καθότι το θέμα είναι… λεπτό, όμως τα «χρήματα υπάρχουν» και βρίσκονται εκεί.

4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία, ασχέτως ότι οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες. Χρειαζόμαστε επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών, αλλά ο ήλιος, η θάλασσα, ο άνεμος είναι εδώ… δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει, όπως λέει ο Ρίτσος (λέμε τώρα, εμείς).

5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου. Τώρα, αν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, μια τα συνδικάτα, οι εκεί εργαζόμενοι … παραμένουν άνεργοι… τι να πω!!!

6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, μπετονιέρες, βυτία κλπ. Ένας προγραμματισμός χρειάζεται για να δείξουμε τι μπορούμε να επιτύχουμε…

7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία. Είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο. Το αν δεν μπορούμε να τα βρούμε με τους εφοπλιστές, που όταν τους πιέσουμε αλλάζουν σημαία κι εξαφανίζονται από τον κατάλογο… ποιος φταίει;

8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές και στο λάδι, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα. Κι αυτό κάτι είναι. Τώρα, το πώς και το γιατί εισάγουμε κρέας, φρούτα … ακόμα και λάδι, είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να εξηγηθεί…

9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόνοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόνοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα. Τώρα, αν δεν έχουμε την τεχνογνωσία να τα εκμεταλλευθούμε οι ίδιοι, αλλά τα δίνουμε «κοψοχρονιά» σε άλλους, η Ελλάδα μας δεν φταίει…

10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ! (ίσως γιʼ αυτό την συμπαθούν, όσοι τη συμπαθούν).

11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε   στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι - κρατηθείτε - 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ!) όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Αυτή τη χώρα πάει να ξεπουληθεί για 340 δις; … τη στιγμή που η Γερμανία και η Γαλλία έχουν έλλειμμα από 5 τρις η καθεμία, ενώ οι ΗΠΑ έχει έλλειμμα κοντά στα 15 τρις. Τώρα, σκέφτεται κανείς ότι δεν είμαστε ούτε Γαλλία, ούτε Γερμανία, ούτε και Αμερική. Όμως, το χρέος σε απόλυτες τιμές δεν έχει τόση σημασία, γιʼ αυτό και εκφράζεται σε ποσοστό επί του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ). Κι έτσι, όμως, πώς εξηγείται χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό χρέους (η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία), να μη χρειάζεται να «σωθούν», αλλά τους ζητάμε να μας σώσουν;
Πώς γίνεται χώρες (Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ιράν, Ιράκ, κ.α.) που βρίσκονται η βρέθηκαν επί μακρόν σε πόλεμο, κατάσταση που ως γνωστόν μηδενίζει τα οικονομικά μιας χώρας, να μην φαίνεται να έχουν πρόβλημα; Ενώ, αντίθετα, χώρες (Κουβέιτ 23%, Μπαχρέιν 54%, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 56%) με πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, να βρίσκονται –έστω και θεωρητικά- στο χρέος;

Πώς γίνεται οι παγκόσμιοι δανειστές να μην ανησυχούν μήπως χάσουν τα 15 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, κ.λπ. αλλά ανησυχούν για τα 340 (ψωρο δις) (άντε και 500 να πούμε) που χρωστάμε εμείς;

Με απλά μαθηματικά, όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ο ένας δανείζεται, αυτός που τον δανείζει, ασχέτως αν και πότε θα τα πάρει πίσω, έχει οικονομική άνεση και για να μπορεί να δανείζει, δεν έχει οφειλές. Αντίθετα, εμείς βλέπουμε ότι όλες οι χώρες έχουν έλλειμμα, οφείλουν.

Πως γίνεται, λοιπόν και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του; Σε ποιον; Και ποιος είναι εκείνος που αντέχει να δανείσει σε τόσους πολλούς τόσα πολλά χρήματα; Μήπως, τελικά, το πρόβλημα είναι … λογιστικό, οι χρηματοδότες είναι οι «διεθνείς αγορές», απρόσωπες και αδίστακτες και το χρήμα βρίσκεται μόνο στους αριθμούς και στα χαρτιά των τραπεζών;
   Σχολιαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου