Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013


Καταλήψεις σε ΔΟΥ ανά την Ελλάδα
Σσσσσς… Ο Δήμος Χαλκηδόνος κοιμάται
Εφορία - κατάληψη - φωτογραφία αρχείου
                                                                                                          
Με καταλήψεις ΔΟΥ ανά την Ελλάδα αντιδρούν κάτοικοι και φορείς στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση 51 εφοριών.
Σήμερα υπό κατάληψη τελούν ΔΟΥ στο Αιγάλεω, στην Κάρυστο και στη Νάουσα, ενώ με αστυνομική επέμβαση έληξε η κατάληψη στη Δεσκάτη Γρεβενών.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γιώργο Δασταμάνη, οι καταληψίες δεν επέτρεπαν από την περασμένη Τετάρτη στους υπαλλήλους να εισέλθουν στο κτηριο για να μεταφέρουν έγγραφα και εξοπλισμό στην εφορία των Γρεβενών, όπου θα μετεστεγαστούν οι υπηρεσίες της Δεσκάτης. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας οι υπάλληλοι μπήκαν τελικά στη ΔΟΥ.
«Μετά από αυτές τις εξελίξεις θα παρέμβουμε και πάλι πολιτικά προς το αρμόδιο υπουργείο για να ζητήσουμε να παραμείνει τουλάχιστον ένα παράρτημα της εφορίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω οδικού δικτύου και κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες» είπε στο ΑΜΠΕ ο κ. Δασταμάνης.
Στην πλειονότητά τους οι καταλήψεις πραγματοποιούνται κατόπιν πρωτοβουλιών των δημοτικών αρχών, οι οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
«Η μεταφορά της ΔΟΥ από τη Νάουσα στη Βέροια θα ταλαιπωρήσει χιλιάδες κατοίκους», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός και πρόσθεσε: «Μετά το κλείσιμο της Σχολής Αστυφυλάκων, την υποβάθμιση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών του ΙΚΑ, έρχεται και το λουκέτο στην εφορία».
Στη Νάουσα βρίσκεται και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ- EKM, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ενημερώθηκε από τον δήμαρχο για τα προβλήματα της πόλης.
Εξάλλου, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις για την κατάργηση των ΔΟΥ σε Λεωνίδιο, Κυπαρισσία, Πύλο, αλλά και τους Μολάους Λακωνίας, παρά το γεγονός ότι εκεί μεταφέρονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το αρχείο στη ΔΟΥ Σπάρτης.
Σήμερα ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, μεταβαίνει στην Αθήνα για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους ζητεί τη διατήρηση της ΔΟΥ.
 «Η ΔΟΥ Πύλου τα τρία τελευταία έτη, παρά την οικονομική κρίση, κατάφερε εισπρακτικά το στόχο του 9%, επιπλέον, του προηγούμενου έτους όχι μόνο να τον πετύχει αλλά να τον ξεπεράσει και να τον απογειώσει στο 20,6% το 2010. Κατάφερε εισπρακτικά να είναι η πρώτη ΔΟΥ της Μεσσηνίας και έβδομη σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει δήμος.
Στους Μολάους οι πολίτες κάνουν λόγο για προχειρότητα και βεβιασμένες κινήσεις, αφού, όπως επισημαίνουν, θα έπρεπε ταυτόχρονα με τη συγχώνευση με τη ΔΟΥ Σπάρτης να ανοίξει και να λειτουργήσει το φορολογικό ΚΕΠ, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους.
Την προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, αναμένουν ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής της Αταλάντης. Την ίδια στιγμή η ΔΟΥ της περιοχής τελεί υπό κατάληψη.  
Ο δήμαρχοες Λοκρών και οι εκπρόσωποι φορέων της Αταλάντης ζητούν την ανάκληψη της απόφασης κατάργησης της ΔΟΥ με επιχείρημα ότι  για να φτάσουν οι πολίτες στην εφορία της Λαμίας και να γυρίσουν, θα πρέπει να διανύουν αποστάσεις από 150 εως 250 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, χθες, ημέρα ολοκλήρωσης της Β’ φάσης του σχεδίου για την ενοποίηση των ΔΟΥ, η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις. Κατά τη Γ’ και τελευταία φάση του σχεδίου, θα ανασταλεί στις 18/03/2013 η λειτουργία 20 ΔΟΥ που λειτουργούν στα νησιά.
Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 εφοριών σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290  που λειτουργούσαν το 2011, αφού ήδη, κατά την Α’ φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΟΥ και κατά τα προηγούμενα έτη είχε επίσης τερματιστεί η λειτουργία σημαντικού αριθμού.
«Έγινε διεξοδική διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των ΔΟΥ, ώστε από 90 που είχε δεσμευτεί η χώρα το 2011, να παραμείνουν τελικά 120 εν λειτουργία εντός του 2013», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Το σημαντικότερο, όμως είναι», πρόσθεσε, «ότι καταφέραμε την ίδρυση ενός Φορολογικού ΚΕΠ σε κάθε δήμο, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».
Τα Φορολογικά ΚΕΠ θα στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Εκεί, οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ.
Ήδη παρέχονται ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου στο πλαίσιο του TAXISnet. Επιπρόσθετα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο εντός του επόμενου διμήνου να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο έγκυρες πηγές του ΥΠΟΙΚ, το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει παράταση του χρόνου μετεγκατάστασης ΔΟΥ αν διαπιστωθεί, κατόπιν σχετικής έρευνας, ότι υπάρχουν πιο συμφέρουσες προσφορές ενοικίασης κτηρίων προσανατολίζεται σύμφωνα με έγκυρες πηγές το υπουργείο Οικονομικών.  
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου