Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013


Ολομέλεια Συμβουλίου της Επικρατείας
Συνταγματικές οι συνενώσεις δήμων του «Καλλικράτη»

 
         

Νόμιμες και συνταγματικές έκρινε με σειρά αποφάσεών της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων που έγιναν σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010).

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν καταθέσει προσφυγές δήμοι και κοινότητες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ορεινών περιοχών. Οι δήμοι στρέφονταν κατά του Ν. 3852/2010 και κατά αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες καθορίσθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε περιφέρειας, ο οποίος μάλιστα και μειώθηκε.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις των συναδέλφων τους Ν. Μαρκουλάκη και Π. Καρλή οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων δήμων και κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ' αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, οι συνενώσεις έγιναν σύμφωνα με δέσμη κριτηρίων που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και βάσει επιπλέον ειδικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα.

Οι δικαστές δέχτηκαν ότι η διάταξη του άρθρου 102 του Συντάγματος επιτρέπει κατά την ενάσκηση νομοθετικής ή κανονιστικής εξουσίας την ευρεία συνένωση των ΟΤΑ στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, απερρίφθη ο ισχυρισμός των δήμων ότι ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των δήμων ανά την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων. Έτσι, με τον τρόπο αυτό οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο Ν. 3852/2010 δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά μόνο μπορούν να προσβληθούν υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις νομαρχών, κ.λπ., οι οποίες εκδόθηκαν σε εκτέλεση του επίμαχου νόμου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου