Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013


ΜΕΤΡΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ  ΚΛΟΠΩΝ



        Ευσταθιάδης Λουκάς
     Σύμβουλος Δ.Κ. Γέφυρας

Εδώ και δυο μήνες, και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στη Γέφυρα τα αυξανόμενα κρούσματα των κλοπών στα σπίτια, ξαναδημιουργήσαμε την εθελοντική ομάδα προληπτικής φύλαξης του χωριού. Στα πλαίσια της λειτουργίας αυτής της ομάδας, μοιράσαμε σε κάθε σπίτι ένα έντυπο με προληπτικές οδηγίες για την αποτροπή και αντιμετώπιση των κλοπών. Οι οδηγίες αυτές ακολουθούν παρακάτω και στόχο έχουν να βοηθήσουν όλους τους συνδημότες μας να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα κλοπής.  
 

ΜΕΤΡΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΩΝ  ΚΛΟΠΩΝ

     Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε από το σπίτι, έστω κι αν απουσιάσετε για λίγο.

     Ακόμη κι αν είστε σπίτι, μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή και μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα σε επισκέπτη, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι τον γνωρίζετε.

     Μην αφήνετε κλειδιά κάτω από γλάστρες ή χαλάκια. Εκεί ψάχνουν οι κλέφτες πρώτα.

     Να είστε σε  επικοινωνία με τους γείτονες σας. Σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενές σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά των ληστειών είναι πολύ χαμηλότερα.

     Όταν απουσιάζετε, ειδικά το βράδυ, ενημερώστε οπωσδήποτε ένα γείτονα να έχει το νου του και αφήστε πάντα κάποιο φως ανοικτό και τη τηλεόραση σε λειτουργία (δυνατά), ώστε να φαίνεται ότι κάποιος είναι στο σπίτι.

     Μην αφήνετε στην ανάκληση τις πόρτες και τα παράθυρα, όταν λείπετε ή όταν κοιμάστε.

     Τοποθετήστε σύρτες πίσω από τις εισόδους. Ειδικά ο σύρτης με τρύπα κάτω στο πάτωμα είναι ο πιο αποτελεσματικός για να μην ανοίξει η πόρτα. Αν δεν το κάνετε αυτό, τουλάχιστον τοποθετήστε κάθε βράδυ πίσω από τις εισόδους κάτι που με το άνοιγμα της πόρτας να πέσει και να κάνει θόρυβο. 

     Βάλτε βραδινό φωτισμό των εξωτερικών χώρων, ειδικά όταν λείπετε. Το καλύτερο θα ήταν να βάλετε έναν προβολέα με χρονοδιακόπτη ή με φωτοκύτταρο εντοπισμού κίνησης.

     Κλείνετε τα παντζούρια – στόρια το βράδυ. Αποτρέπουν τον κλέφτη να δει μέσα στην οικία.

     Αποκτήστε σκύλο-φύλακα, τον οποίο βέβαια να τον έχετε μόνιμα στην αυλή σας και όχι ελεύθερο στο δρόμο. Να τον έχετε δεμένο το βράδυ όσο γίνεται πιο μακριά από το δρόμο, για να μην μπορούν εύκολα να του πετάξουν οι κλέφτες φόλα.

     Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, εγκαταστήστε σύστηµα συναγερµού. Επίσης βάλτε πινακίδα ότι η οικία προστατεύεται με συναγερμό, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι.

     Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας.

     Σε κάθε περίπτωση όταν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο επικοινωνήστε με την Ασφάλεια Σίνδου στο 2310-569-400.


ΣΕ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΠΟΥ  ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ  ΟΤΙ  ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΧΕΙ  ΜΠΕΙ  ΣΤΟ  ΣΠΙΤΙ

     Αν πηγαίνοντας στο σπίτι σας, αντιληφθείτε την παρουσία διαρρήκτη, ενημερώστε την Ασφάλεια και περιμένετε σε απόσταση. Είναι πολύ επικίνδυνο να επιχειρήσετε να τον συλλάβετε.

     Σε περίπτωση που μέσα στο σπίτι σας αντιληφθείτε την παρουσία αγνώστου ατόμου, μην προσπαθήσετε να του επιτεθείτε. Οι περισσότεροι διαρρήκτες δεν επιθυμούν να πειράξουν τα θύματα τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα το κάνουν όταν νοιώθουν ότι απειλούνται. Μην ξεχνάτε ότι ο διαρρήκτης δεν είναι ποτέ μόνος. Υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη για κάλυψη. Οπότε αν επιτεθείτε σε έναν ληστή, πιθανόν να προκαλέσετε την αντίδραση του άλλου. Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να είστε προσεκτικοί σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις.

     Καλέστε αν μπορείτε την Ασφάλεια και αφήστε τη γραμμή του τηλεφώνου ανοιχτή.

     Παρατηρήστε τη φυσική εμφάνιση των ληστών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ. έτσι ώστε να βοηθήσετε την Αστυνομία να τους εντοπίσει.

     Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους, μέχρι να έρθει η Σήμανση.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ  ΤΟΥ  ΣΠΙΤΙΟΥ  ΣΕ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΑΞΙΔΙΟΥ

     Κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας πριν φύγετε για διακοπές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφαλίσει καλά όλα τα παράθυρα και τις πόρτες.

     Ενημερώστε για το ταξίδι σας μόνον αυτούς που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν για την απουσία σας (γείτονα, συγγενή).

     Φροντίστε κατά τη διάρκεια της απουσίας σας, το σπίτι σας να έχει «ζωντανή» εμφάνιση.

     Εμπιστευτείτε την επίβλεψη του σπιτιού σας σε ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας (γείτονα, συγγενή), για να μπορεί να ελέγχει καθημερινά την κατάσταση. Να ποτίζει τα λουλούδια σας, να ταίζει το σκύλο, να ανάβει τα φώτα ή να παρκάρει το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι σας.

     Αν μπορείτε, ρυθμίστε εσείς με χρονοδιακόπτες κατά την απουσία σας, να ανάβουν τα φώτα, το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση, κυρίως τις βραδινές ώρες.

     Μην αφήνετε σημειώματα ή μηνύματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.  

     Μην αφήνετε τα γραμματοκιβώτια γεμάτα από έντυπα. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου