Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013


Καθημερινά  &  Άλλα….



Η καταστροφή

 Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι η πολιτική φτωχοποίησης των μέσων τάξεων που συντελείται στην Ελλάδα (και όχι μόνο, πανευρωπαϊκό είναι το φαινόμενο) θα έχει απτά αποτελέσματα και μάλιστα στους κρισιμότερους τομείς: στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων της χώρας. Το πρόβλημα δηλαδή δε θα είναι ότι δε θα 'χουμε αρκετά για να πάμε το καλοκαίρι Μύκονο, ούτε ότι δε θα βγάζουμε όσα χρειαζόμαστε για να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι θα ζούμε λιγότερα χρόνια και ότι θα πεθαίνουν περισσότερα βρέφη.

 Η σύγχρονη κατάσταση

 Αυτά ακριβώς είναι τα ευρήματα και οι εκτιμήσεις που παρουσιάζει σε έρευνα που δημοσίευσε   η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, από το ξεκίνημα της κρίσης οι γάμοι μειώνονται κάθε χρόνο κατά 2,7% και αυξάνονται επίσης τα διαζύγια κατά 2,3%. Οι γάμοι αυξάνονταν ετησίως κατά 0,8% και τα διαζύγια κατά 2% πριν την έλευση της κρίσης.

 Μακάβριο εύρημα

 Ωστόσο αυτό το εύρημα δεν είναι το πλέον ανησυχητικό. Αντίθετα, τεράστια ανησυχία προκαλεί ότι αυξάνονται οι θάνατοι κατά 1% ετησίως και μάλιστα ότι αυξάνεται σε τεράστιο βαθμό ο δείκτης παιδικής θνησιμότητας! Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ο δείκτης αυτός αυξάνεται μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου! Δηλαδή, για 50 συναπτά έτη, ο δείκτης αυτός έπεφτε και μάλιστα κατά 8,7% ετησίως τη δεκαετία πριν την κρίση.

 Τρομακτική προοπτική

Αντίθετα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε μια σωρευτική αύξηση 14%, που παρατηρείται μόνο σε χώρες που βιώνουν τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Προφανέστατα, στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς αυτό. Και αυτό σημαίνει ότι σε πολύ λίγα χρόνια το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει να μειώνεται και μάλιστα οι ειδικοί περιμένουν ότι θα κατέβει κατά 2 έως 3 χρόνια! Είναι επίσης μοναδική περίπτωση μεταπολεμικά, αφού συνεχώς το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν επί πέντε δεκαετίες!

 Πρέπει να σταματήσει

 Βεβαίως, με την υποβάθμιση (έως διάλυση) της δημόσιας υγείας, με την αύξηση της ανεργίας, την πτώση των αμοιβών (που οδηγεί τους πολίτες να παραμελούν την υγεία τους και να διατρέφονται με κατώτερης ποιότητας προϊόντα, συχνά επικίνδυνα), όλα αυτά τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν. Πλέον, η υγεία και η μακροζωία γίνονται υπόθεση "των εχόντων και κατεχόντων", διότι αυτό προστάζει η παγκόσμια καπιταλιστική κρεατομηχανή.

Το "θαυμαστό καινούργιο μέλλον" είναι μπροστά μας...

Σχολιαστής




























  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου