Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013



Τελειώνει το πανηγύρι….



Για αρκετά χρόνια δήμαρχοι κυρίως, αλλά και όσοι τους πλαισίωναν σε έμμισθες θέσεις, ζούσαν τον δικό τους μύθο. Η νέα χωροταξική κατανομή που έγινε με τον Καποδίστρια τους εξασφάλιζε πολλά. Κύρος, χρήμα και δόξα.

Άνθρωποι που κατά τα άλλα δεν πρέσβευαν τίποτε, ενίοτε επαγγελματικά αποτυχημένοι, εκμεταλλεύονταν την προσκόλληση σε κάποιο κόμμα και εκπλήρωναν το όνειρό τους. Καταλάμβαναν την καρέκλα αποκτώντας εξέχουσα θέση στην κοινωνία. Και άρχιζε το πανηγύρι. Με την άνεση που τους εξασφάλιζαν οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις και τα αμέτρητα δανεικά λεφτά έκαναν την πολιτική τους και διαγκωνίζονταν σε γαλαντομία και λαϊκισμό. Συμπεριφέρονταν σαν μικροί εμίρηδες. Κυκλοφορούσαν με πολυτελείς λιμουζίνες, τα είχαν όλα πληρωμένα από το δήμο (τηλέφωνα, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.) και το έριχναν στις δημόσιες σχέσεις. Τα ταξιδάκια αναψυχής έδιναν και έπαιρναν στο όνομα της δήθεν προσπάθειας για ανάπτυξη του τουρισμού ή της άντλησης ιδεών. Είχαν την δυνατότητα να προβαίνουν σε κάθε είδους απίστευτες αναθέσεις ταΐζοντας φίλους, αλλά και τους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Το χρήμα και η θέση έφερναν δόξα και λειτουργούσαν σαν μαγνήτης για να υποδύονται τους καρδιοκατακτητές, Περνούσαν καλά πηγαίνοντας από ουζερί σε ουζερί, από το ένα «πολιτιστικό κέντρο» στο άλλο.

Αν πεις δε για την λειτουργία του δήμου δεν χάλαγαν καρδιές. Τι θέλει ο δημότης και ψηφοφόρος; Να κάνει κατάληψη στο πεζοδρόμιο για να βάλει τραπεζοκαθίσματα; Γινόταν! Να παρκάρει όπου να’ ναι, ότι ώρα να’ ναι χωρίς να τον εμποδίζει κανένας; Γινόταν! Να του δίνονται διαφόρων ειδών χαρτιά εν είδει αδειών για να κάνει μικρές αρπαχτές σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος; Εύκολο! Να μην πληρώνει μισθώματα από την χρήση δημοτικής περιουσίας; Πολύ απλό.  

Από την μια κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, από την άλλη απεμπόληση θεσμοθετημένων εσόδων με αποτέλεσμα να βουλιάζουν στα χρέη οι δήμοι. Σύμφωνα με άρθρο της Ιωάννας Μάνδρου που μπορείτε να διαβάσετε σε άλλη σελίδα ήταν κύτταρα διαφθοράς και πολλές υποθέσεις έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα ή ερευνώνται από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι μια απλή εξήγηση γιατί φτάσαμε εδώ σήμερα και γιατί το Κράτος αποφάσισε να βάλει φρένο. Η επιτροπεία δεν θα τους επιτρέπει πλέον να ψηφοθηρούν και να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όποιος το κάνει θα είναι αναγκασμένος να «τιμωρεί» τους δημότες με φόρους. Και θα σοβαρευτεί γιατί θα σκέφτεται τις επόμενες εκλογές.

Ασφαλώς και η μπάλα δεν πρέπει να παίρνει όλους τους δημάρχους. Υπήρξαν αιρετοί απλοί, έντιμοι και εργατικοί. Που ήθελαν να διοικήσουν για να αφήσουν έργο ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Όμως δυστυχώς ήταν εξαιρέσεις. Σήμερα οι Καλλικρατικοί δήμαρχοι καλούνται να βιώσουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Και οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη πως δεν θα υιοθετήσουν τις συμπεριφορές του παρελθόντος, αλλά θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κόσμου. Και επειδή δεν υπάρχει ο πρότερος έντιμος βίος η επιτροπεία από Έλληνες, και όχι Γερμανούς όπως ακούστηκε, θα επικρεμάται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους. Αυτό ίσως διαρκέσει μέχρι να καταφέρουν να εξασφαλίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.

Σχολιαστής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου