Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013





Μέτρα του υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη κενών από τις εφορίες που κλείνουν

  
Με τη δημιουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) θα καλύψει τα κενά από το κλείσιμο εφοριών σε όλη την Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου τα ΓΕΦ θα λειτουργούν στους χώρους των ΟΤΑ και θα λειτουργούν όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), για την διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν είναι οι εξής:

1. Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους

2. Παροχή οδηγιών και υποστήριξη των πολιτών στη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων, όπως τα ακόλουθα:

φορολογικές δηλώσεις από συνταξιούχους

δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών

δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων

αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες

δηλώσεις έναρξης εργασιών φυσικών προσώπων

3. Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών, όπως φορολογικές ενημερότητες

4. Παραλαβή αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων

5. Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα

6. Παραλαβή και διαβίβαση κάθε είδους αιτήματος προς τις Δ.Ο.Υ. στις οποίες υπάγονται τα Γ.Ε.Φ.



Έκκληση στους πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης και να εμβολιαστούν ενόψει της έξαρσης της γρίπης

Έκκληση στους πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης και να εμβολιαστούν απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αναμένεται έξαρση της γρίπης το επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα συνιστάται ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, παιδιά και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες και χρόνια νοσήματα, έγκυες του β και γ τριμήνου, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, άτομα που φροντίζουν βρέφη ή ασθενείς και κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές). Για τον υπόλοιπο πληθυσμό προτείνεται η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. “Οι συστάσεις απευθύνονται δεδομένου ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει φέτος μικρή αύξηση των κρουσμάτων της εποχιακής γρίπης, στοιχείο που σημαίνει ότι περιμένουμε ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι στατιστικά μεγαλύτερος από εκείνον των προηγούμενων χρόνων” σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη του τμήματος πρόληψης και προαγωγής υγείας της Περιφέρειας, Μαρία Σιδηροπούλου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, άλλωστε, έχει ανακοινώσει ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξανόμενη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναφέρεται ήδη από τις σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Εμβολιασμοί σε απόρους και ανασφάλιστους Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της κατάστασης που διαμορφώνουν τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, η Περιφέρεια δίνει τη δυνατότητα σε απόρους και ανασφάλιστους πολίτες να εμβολιαστούν δωρεάν, στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Οι εμβολιασμοί γίνονται κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι στο γραφείο 16 του 30ου ορόφου στο τμήμα της Δημόσιας Υγείας, Μοναστηρίου 15.
Η κ. Σιδηροπούλου υπογραμμίζει ότι ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για κάποιον για να εμβολιαστεί, αρκεί να γνωρίζει ότι η ανοσία επέρχεται μετά από δύο εβδομάδες.


Στην… ενδεκάδα η Ελλάδα
Στην ενδέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA παρέμεινε και αυτόν τον μήνα η εθνική Ελλάδας. Στην κορυφή παραμένει η Ισπανία με 1.606 βαθμούς, ενώ ακολουθούν Γερμανία και Αργεντινή με 1.437 και 1.290 βαθμούς, αντίστοιχα.

1. ΙΣΠΑΝΙΑ 1606
2. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1437
3. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1290
4. ΙΤΑΛΙΑ 1165
5. ΚΟΛΟΜΒΙΑ 1164
6. ΑΓΓΛΙΑ 1151
7. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1144
8. ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1124
9. ΡΩΣΙΑ 1070
10. ΚΡΟΑΤΙΑ 1064
11. ΕΛΛΑΔΑ 1033



«Γλυκιά» στροφή στη στέβια

Πολλοί είναι οι νέοι αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου, αλλά και νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό κλάδο, που εξετάζουν τη στροφή στις εναλλακτικές, δυναμικές καλλιέργειες, οι οποίες δίνουν υποσχέσεις για ικανοποιητικό εισόδημα. Η καλλιέργεια του φυτού στέβια, από το οποίο παράγεται η ομώνυμη γλυκαντική ουσία, είναι μία από αυτές που συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον. Ενδεικτική είναι η δημιουργία Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς Στέβιας, ο οποίος πραγματοποίησε πρόσφατα την ιδρυτική συνέλευσή του στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας. Κατά τη συνέλευση ψηφίστηκε το καταστατικό του συνεταιρισμού, που δημιουργήθηκε με στόχο την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία της στέβιας, και εξελέγη η προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Στη συνέλευση τονίστηκε ότι υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της στέβιας, η ζήτηση της στεβιοζάχαρης και των προϊόντων της αυξάνεται συνεχώς, ενώ η μεταποίηση είναι το κλειδί επιτυχίας της προσπάθειας.

 Ο πρόεδρος της επιτροπής πρωτοβουλίας για τη στέβια Γιώργος Κουλοσούσας παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς ως εξής:

 Εγκαθίστανται μικρές πιλοτικές καλλιέργειες από τα μέλη.

- Σχεδιάζεται μονάδα-πιλότος για τη μεταποίηση και την παραγωγή στεβιοζάχαρης.

- Ελέγχεται και πιστοποιείται το προϊόν.

- Οργανώνεται δίκτυο προώθησης του προϊόντος.


 Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ομάδας Φαναριωτών για την ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου Αρετή Ντουρλιού εξέφρασε την άποψη ότι ο συνεταιρισμός «μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για νέους επιστήμονες, να επιστρέψουν και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια ανεκμετάλλευτων εκτάσεων που υπάρχουν στη Θεσσαλία».

Προέλευση


 Η στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη και έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται λοιπόν ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από τη ζάχαρη.

 Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής, που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Η αξία της στέβιας είναι σημαντική, καθώς μπορεί να γίνει βιομηχανική εκμετάλλευσή της, αλλά ακόμη και οικιακή παραγωγή. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια, αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά. Η ποσότητα που απαιτείται είναι ελάχιστη, χάρη στη μεγάλη γλυκαντική της δύναμη, οπότε ουσιαστικά δεν προσθέτει θερμίδες στο σκεύασμα ή στο αφέψημα στο οποίο προστίθεται.

 Η καλλιέργεια της στέβιας γίνεται τα τελευταία χρόνια πειραματικά στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κλίμα και το έδαφος στην Ελλάδα είναι κατάλληλα για την καλλιέργειά της. Η μοναδική διαφορά είναι ότι οι καλλιέργειες εδώ χρειάζονται συχνό πότισμα, ενώ στην Παραγουάη, λόγω των συχνών βροχοπτώσεων, δεν ποτίζονται σχεδόν ποτέ. Η παραγωγή της στέβιας είναι εύκολη, δεν έχει πολλούς παρασιτικούς εχθρούς και μοιάζει με την παραγωγή καπνού. Το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα, σύμφωνα με τους γεωπόνους, υπολογίζεται στα 300 ευρώ, κάτι που εξηγεί το έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου