Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

 
Αποκεντρωμένη εξυπηρέτηση προωθεί η περιφέρεια
Περιφέρεια δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Αυτό τουλάχιστον δεσμεύεται να κάνει πράξη στο εξής η διοίκηση της αιρετής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κρατώντας στη βάση τους τις υπηρεσίες με τις οποίες εξυπηρετούνται οι πολίτες. Έτσι όλα τα δικαιολογητικά για άδειες ή μελέτες που απαιτούνται για οποιαδήποτε επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα θα εκδίδονται στην τοπική υπηρεσία του κάθε νομού, χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.
Το πράσινο φως για τη λειτουργία όλων των υπηρεσιών σε αποκεντρωμένη βάση, δηλαδή σε κάθε έναν από τους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άναψαν με πρωτοβουλία τους οι αντιπεριφερειάρχες, με στόχο την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην προ Καλλικράτη εποχή οι πολίτες των γειτονικών νομών αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην πρώην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να εκδώσουν π.χ. άδειες ή να υποβάλουν προς έγκριση μελέτες. “Σήμερα αυτό αλλάζει και οι πολίτες κάθε περιοχής θα τελειώνουν την όποια συναλλαγή τους με τις τοπικές υπηρεσίες, περιβάλλοντος, αγροτικής ανάπτυξης κ.ά., χωρίς να ταλαιπωρούνται ερχόμενοι στη Θεσσαλονίκη”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος. Εξαίρεση ωστόσο θα υπάρξει μόνο για πολύπλοκες υποθέσεις, που αφορούν για παράδειγμα την έκδοση αδειών μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, για τις οποίες απαιτούνται πιο σύνθετες μελέτες, όπως και έκδοση ειδικών δικαιολογητικών και άλλων εγγράφων από υπηρεσίες που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η διοίκηση της αιρετής περιφέρειας υποστηρίζει ότι η συνεργασία των υπηρεσιών θα προχωρήσει, προκειμένου ο πολίτης να αποφύγει την ταλαιπωρία της μετάβασης από τον έναν νομό στον άλλον για θέματα που μπορεί να λύσει στον τόπο του.
Στοίχημα η αυτονομία των υπηρεσιών
Στόχος αυτής της συνεργασίας, που έχει επίκεντρο τον πολίτη, είναι: η ταυτόχρονα ισόρροπη ανάπτυξη των υπηρεσιών όλων των νομών σε θέματα βιομηχανίας - ανάπτυξης - κτηνιατρικής, η αυτονομία των υπηρεσιών, καθώς και η αποκέντρωση. Η πρώτη κοινή συνάντηση των υπηρεσιών όλων των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, που υπάγονται στις Αντιπεριφέρειες Ανάπτυξης - Βιομηχανίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να λυθούν και διάφορα διαδικαστικά προβλήματα. “Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε τις υπηρεσίες μας αυτόνομες και αποκεντρωμένες. Δεν μπορεί ο κάτοικος π.χ. των Σερρών, για να λύσει ένα πρόβλημά του, να πρέπει να έρθει στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα να τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία” ανέφερε με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ευθυμιάδης. 
Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πάντως κάνει λόγο για μια “τολμηρή” για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια, αφού, όπως σημειώνει η κάθε υπηρεσία, θα πρέπει να λειτουργεί ως “στάση” που θα επιλύει όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων της, χωρίς παραπεμπτικά, δικαιολογητικά κτλ. “Βέβαια, απαιτείται χρόνος, οργάνωση και δουλειά. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις του ‘Καλλικράτη’ είναι γνωστά. Αυτό όμως δεν θα μας σταματήσει στο να οργανώσουμε όσο το δυνατόν αρτιότερα τις υπηρεσίες μας, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών μας”, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φωτόπουλος.
ΠΗΓΗ : Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου