Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

“Δεν έχουμε ούτε τα 5 ευρώ που μας ζητούν στα νοσοκομεία”
Κραυγή αγωνίας από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη
“Καθημερινά δίνουμε έναν αγώνα για να τα βγάλουμε πέρα. Οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μεγάλες. Ακόμη και τα πέντε ευρώ που μας ζητούν να πληρώσουμε στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολλά. Υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν. Εάν, μάλιστα, χρειαστεί να κάνουν κι άλλες εξετάσεις, όπως αξονική, τότε πρέπει να πληρώσουν επιπλέον χρήματα”.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός περιγράφει στη “Μ” την τραγική καθημερινότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζουν με μόλις 700 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων έως και 150 ευρώ “φεύγουν” για φάρμακα και ιατρική περίθαλψη.
Παράλληλα, αναφέρει ότι τόσο τα κέντρα υγείας όσο και τα ιατρεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό και μηχανήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κέντρου υγείας Μηχανιώνας, όπου από τις επτά οργανικές θέσεις γιατρών, καλύπτονται μόνο οι τρεις. Παλαιότερα υπήρχαν επτά γιατροί, αλλά τρεις συνταξιοδοτήθηκαν κι ένας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος.
“Στο ΙΚΑ Χαριλάου δεν υπάρχει καν ενδοκρινολόγος, ενώ στο ΙΚΑ Νεάπολης, αντί για τρεις παθολόγους, υπάρχει μόνο ένας. Όσο για τα ραντεβού, μόνο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων πρέπει να περιμένουμε από ενάμιση έως δύο μήνες κι, αν είναι για ραντεβού εξέτασης σε ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγος, τότε χρειαζόμαστε δύο-τρεις μήνες αναμονής”, λεει ο κ. Σαλονικιός.
Απογοητευμένος δηλώνει και ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Φραγκουλίδης, ο οποίος εξηγεί ότι “μόλις συνταξιοδοτηθούμε, μας μεταφέρουν στο ΙΚΑ. Σοβαρό είναι το πρόβλημα της έλλειψης νεφρολόγου. Σε όλη τη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο ένας, ο οποίος υπηρετεί στο ΙΚΑ Αναλήψεως. Μια ζωή δουλεύαμε και σήμερα βλέπουμε τα πάντα να καταρρέουν”.
Οξύνονται τα προβλήματα
Για όξυνση της υπάρχουσας κατάστασης κάνει λόγο και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΤΑ, Κρίτων Αρβανιτίδης. Όπως τονίζει, “από τον Ιούνιο, οπότε θα ενοποιηθούν τα ταμεία, ότι ισχύσει στο ΙΚΑ θα ισχύει και σε μας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν μια μικρή κωμόπολη θα πρέπει να εξυπηρετείται καθημερινά από μόλις τρεις υπαλλήλους”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι μεγάλα και συνεχώς οξύνονται.
“Δεν χορηγούνται φάρμακα στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Τα νοσήλια έχουν αυξηθεί, οι συνταξιούχοι πληρώνουν τις εξετάσεις από την τσέπη τους και οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν. Όσο για τον ΕΟΠΥΥ, θα αυξήσει τα νοσήλια και θα διαλύσει τα ταμεία”, τονίζει ο κ. Κουμπούρης και προσθέτει ότι “το 70% των συνταξιούχων ζει με σύνταξη κάτω των 700 ευρώ. Όταν δεν έχει δικό του σπίτι και πρέπει να πληρώσει ενοίκιο, ρεύμα, φάρμακα, πώς μπορεί να ζήσει;”.
Πάντως, οι διοικήσεις των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ όπως ανέφεραν, σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους θα πάει μαζί με τους συνταξιούχους του Δημοσίου στο υπουργείο Υγείας.
Πηγή : Εφημερίδα  Μακεδονία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου