Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011


Ένας στους τέσσερις φορείς του δημοσίου συνεχίζει να μην δίνει "λογαριασμό"
Νέα εισπρακτικά μέτρα αλλά και αφαίμαξη της αγοράς προκαλούν τα 5,3 δισ. ευρώ της νέας γενιάς χρεών που δημιούργησε το δημόσιο το 2010.
Το ποσό σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα στο τελευταίο δίμηνο του 2010 και προκύπτει από την καταμέτρηση οφειλών μόνο στο 75% των φορέων του δημοσίου. Οι υπόλοιποι, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και άλλοι φορείς όπως ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν έδωσαν λογαριασμό στο κράτος για τις δοσοληψίες τους με δημόσιο χρήμα μέσα στο 2010.
Το ζήτημα θεωρείται από την τρόικα αλλά και από κυβερνητικά στελέχη ως ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος στην εκτέλεση του Μνημονίου. Δείχνει, όπως αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβλέψει τα του οίκου της.
Το ζήτημα είχε επισημανθεί σε έντονους τόνους κατά την προηγούμενη αξιολόγηση του Μνημονίου. Είχαν από τότε επισημάνει ότι το ποσό των οφειλών ενδεχομένως να αυξανόταν τους επόμενους μήνες, όπως και έγινε (τον Ιανουάριο είχαν ανακοινωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές αξίας 2,95 δισ. ευρώ).
Βάζει προ των πυλών το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εντός του 2011 για να γίνουν οι πληρωμές και έως τότε στερεί χρήμα από τους προμηθευτές και το κύκλωμα της αγοράς.
Σημειώνεται ότι φέτος οι οφειλές πρέπει να πληρώνονται τοις μετρητοίς.
Τα στοιχεία αυτή τη φορά δημοσιοποιήθηκαν με καθυστέρηση σχεδόν ενός μηνός, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να ονοματίσει τους φορείς που δεν δίδουν στοιχεία και περιορίστηκε σε αριθμούς:
- Στο «στενό» Δημόσιο, υπουργεία και περιφέρειες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες) έφτασαν τα 832,53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 435,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε απλήρωτες δαπάνες δικαιούχων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Στο ευρύτερο Δημόσιο η «τρύπα» έφτασε στα 4,52 δισ. ευρώ. Από τους 1.601 φορείς του ευρύτερου δημοσίου, αναφορά στο υπουργείο Οικονομικών για το 2010 έδωσαν οι 1.196. Δηλαδή 405 φορείς ή το 25% κώφευσαν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Από τους 61, οι 40 -δηλαδή το 66%- έδωσαν στοιχεία που δείχνουν φέσια 1,58 δισ. ευρώ. Έπονται οι ΟΤΑ με 782 επί συνόλου 1078 να δίνουν λογαριασμό που δείχνει οφειλές 552 εκατ. ευρώ.
Στα νοσοκομεία, μπορεί και τα 134 να έχουν δώσει στοιχεία αλλά αυτά δείχνουν «τρύπα» 2,23 δισ. ευρώ. Δηλαδή μία νέα γενιά κρυφών χρεών που δημιουργήθηκε το 2010. Από τα υπόλοιπα 328 νομικά πρόσωπα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, φορείς κλπ) μόνο τα 240 απάντησαν, δηλώνοντας οφειλές 159 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου