Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

“Στερεύουν” από γάζες και βαμβάκι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης!
“Είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Δεν υπάρχουν υλικά καθημερινής χρήσης, όπως γάζες, χαρτί υγείας και βαμβάκι. Ειδικά το τελευταίο, βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας οι εργαζόμενοι για να το αγοράσουμε, ενώ συχνά οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους πηγαίνουν στο κυλικείο για να αγοράσουν οι ίδιοι, με δικά τους χρήματα, χαρτοβάμβακες”.
Η κ. Καλλιόπη Οβαλόγλου, νοσηλεύτρια στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, περιγράφει στη “Μ” την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως γάζα ακόμη και χαρτοβάμβακας με... κολλητική ταινία. Μάλιστα, τονίζει ότι ο καθημερινός πρωινός καβγάς ανάμεσα στις νοσηλεύτριες και τους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” είναι για το... σεντόνι του κρεβατιού.
“Όταν ένας ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο για νοσηλεία, περιμένει να βρει στρωμένο το κρεβάτι. Ωστόσο, το προσωπικό είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένο, οπότε πριν τις 2-3 το μεσημέρι δεν έχει προλάβει να το αλλάξει. Οι ευθύνες είναι πολλές και οι βάρδιες δεν βγαίνουν. Τα βράδια, σε πολλές κλινικές, υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 30 ασθενείς. Δουλεύουμε, ουσιαστικά, με προσωπικό ασφαλείας”, λέει χαρακτηριστικά η κ. Οβαλόγλου.
Σύμφωνα με την ίδια, “ο νοσηλευτής είναι ο πιο κακοπληρωμένος δημόσιος υπάλληλος. Παίρνω 1.000 ευρώ και είμαι παντρεμένη με παιδί. Αν μας κόψουν και το νοσοκομειακό επίδομα, που είναι 300 ευρώ, πώς θα ζήσουμε;”.
Απελπιστική όμως είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Χαράλαμπος Κοροξενός, δεν υπάρχουν υλικά για τα πιο απλά πράγματα, όπως γάζες, σύριγγες, γάντια και χαρτοβάμβακες.
“Τα αγοράζουν οι ασθενείς ή οι κλινικές ‘κλέβουν’ υλικά η μία από την άλλη για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην οφθαλμολογική κλινική σταμάτησαν κάποια χειρουργεία εξαιτίας της έλλειψης υλικών, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες κλινικές. Τα νοσοκομεία ‘στραγγίζουν’ από υλικά”, λέει ο κ. Κοροξενός.
Παράλληλα αναφέρει ότι πλήγμα για το “ΑΧΕΠΑ” αποτελεί το κλείσιμο της Β’ ΜΕΘ, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα αναρωτιέται πως “όταν υπάρχει έλλειψη γιατρών, το υπουργείο δεν διστάζει να κλείσει μια ΜΕΘ. Στην περίπτωση των νοσηλευτών όμως, όπου η έλλειψή τους αγγίζει το 40%, τι θα έπρεπε να κάνει; Να κλείσει το μισό νοσοκομείο;”.
Αβεβαιότητα και ανασφάλεια
Για αβεβαιότητα και ανασφάλεια κάνει λόγο το μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Β’ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ “Παναγία”, Παναγιώτης Φραγγίδης. Όπως επισημαίνει, “το συγκεκριμένο νοσοκομείο σχεδιάζεται να γίνει παράρτημα του ‘Άγιου Παύλου’. Υπάρχει μια φημολογία και μια σεναριολογία, αλλά καμία επίσημη ενημέρωση. Συνεπώς, υπάρχει ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων”.
Πάντως χθες οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπως του “Γ. Γεννηματάς”, του “Παπαγεωργίου”, του Ιπποκράτειου και του “ΑΧΕΠΑ”, πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων του “Γ. Γεννηματάς”, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εισιτήριο των 5 ευρώ που πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες προκειμένου να εξεταστούν.
Στη συνέχεια, από τις 10.30 έως τις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, απέκλεισαν την οδό Εθνικής Αμύνης, μπροστά από την είσοδο του “Γ. Γεννηματάς”.
“Ζητούμε να μας καταβληθούν οι αμοιβές που μας οφείλουν από το Δεκέμβριο για τα νυχτερινά, τις υπερωρίες και τις εξαιρέσιμες, καθώς οι συγκεκριμένες πιστώσεις δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, διεκδικούμε νέο μισθολόγιο με αξιοπρεπείς αμοιβές, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, γενναία χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Πέτρος Κετικίδης.

ΠΗΓΗ : Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου