Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Υψηλά τα ποσοστά φυματίωσης στην Ελλάδα
Μεταξύ των τριών βαλκανικών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, Κ. Ζαρογουλίδη.
Όπως τόνισε με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα έχει παραμεληθεί και, παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχή και ανησυχητική αύξηση της πολυανθεκτικής στη θεραπεία φυματίωσης, όπως και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης.
Στο 4ο Εθνικό Συμπόσιο Φυματίωσης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, επισημάνθηκε ότι στην πολυανθεκτική φυματίωση πρωταγωνιστούν παγκοσμίως οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, στον πρόσφατο χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών με μεγάλα ποσοστά πολυανθεκτικής φυματίωσης.
Οι επιστήμονες, που μετείχαν στο Συμπόσιο, τόνισαν ότι χρειάζεται άμεση ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να προωθηθούν άμεσες λύσεις, καθώς οι τεράστιες πρόοδοι της επιστήμης δεν στάθηκαν ικανοί παράγοντες για την ολοσχερή εξολόθρευση της φυματίωσης και το πρόβλημα, ακόμα και σήμερα, παραμένει σοβαρό και ανοιχτό. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη 20ετία θα μολυνθούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου