Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη οι πανελλήνιες

Αντίστροφα άρχισαν να μετρούν οι μαθητές και απόφοιτοι των λυκείων για τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη. Ακόμη δεν έχει σταλεί στα λύκεια της χώρας το πρόγραμμα των εξετάσεων, ωστόσο η έναρξή τους τοποθετείται, εκτός απροόπτου, στις 16 του μηνός.
Στη μάχη των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων θα ριχτούν δύο ομάδες υποψηφίων, οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των γενικών λυκείων, καθώς και αυτοί των επαγγελματικών. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας προσφέρει φέτος περισσότερες ευκαιρίες σε χιλιάδες αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων, πρώην ΤΕΛ και ΤΕΕ, για εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μπροστά τους ξεδιπλώνονται τρεις επιλογές: είτε να διαγωνιστούν σε τέσσερα μαθήματα (Γλώσσα, Μαθηματικά και δύο ειδικότητας), είτε σε έξι, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι γενικής παιδείας (ίδια με αυτά των ΓΕΛ) και δύο ειδικότητας, ή να εξεταστούν στα έξι μαθήματα των ΓΕΛ και να επιλέξουν όποια κατεύθυνση επιθυμούν. «Στην πρώτη περίπτωση περιορίζονται οι δυνατότητες εισαγωγής στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν το 15% των θέσεων και για ορισμένες σχολές. Η δεύτερη λύση αφορά την εξέταση ουσιαστικά σε τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας, στα ίδια θέματα με τους υποψηφίους των ΓΕΛ, ενώ στα δύο μαθήματα ειδικότητας διαγωνίζονται την ίδια μέρα και στα ίδια θέματα με την ομάδα Α των ΕΠΑΛ. Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι η δυνατότητα επιτυχίας σε όλες τις σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ, καθώς και σε αστυνομικές-στρατιωτικές, χωρίς περιορισμό. Τέλος, επιλέγοντας την τρίτη λύση, μπορούν ελεύθερα να εισαχθούν σε όλες τις σχολές και για όλες τις θέσεις»,
Στροφή σε Βιολογία
Μέσα στο Φεβρουάριο οι υποψήφιοι, όλων των κατηγοριών, κατέθεσαν στα λύκεια της χώρας τις αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής στο φετινό εξεταστικό μαραθώνιο. Οι περισσότεροι εκτιμάται ότι «ψήφισαν» τη Βιολογία και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου το 55% των υποψηφίων στράφηκε στη Βιολογία, το 40% στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, ενώ τα ποσοστά της Ιστορίας και της Φυσικής κινήθηκαν κοντά στο 5% και στο 1% αντίστοιχα. «Η Βιολογία θεωρείται από τους μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης ως πιο εύκολο μάθημα από τα Μαθηματικά. Ωστόσο, δεν τους βοηθά τόσο πολύ στην επιλογή σπουδών. Εάν δηλώσουν τα Μαθηματικά, έχουν 420 επιλογές σχολών και μέσω της Βιολογίας μόλις 160.
Πέρυσι και πρόπερσι η αυλαία των πανελληνίων άνοιξε στις αρχές Μαΐου, ωστόσο φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα (με πιθανή ημερομηνία έναρξης τη 16η Μαΐου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου