Στα… κάγκελα γονείς και μαθητές για τις συγχωνεύσεις
Στο πόδι βρίσκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές στο νομό Θεσσαλονίκης, που αντιδρούν σθεναρά, όπως και στις περισσότερες περιοχές τη χώρας, στο νέο συρρικνωμένο χάρτη των σχολείων. Παρότι η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων τηρεί σιγή ιχθύος, υποστηρίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη δεν βρίσκει σοβαρό λόγο για κινητοποιήσεις, ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης προβαίνει από σήμερα κιόλας σε αποκλεισμούς δρόμων.
Μαθητές, καθηγητές και γονείς θα κλείσουν συμβολικά σήμερα στις 8 το πρωί τον κεντρικό δρόμο της Μενεμένης, στην οδό Θωμά Χατζίκου στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την "παράλογη", όπως τη χαρακτηρίζουν, συγχώνευση των δύο γυμνασίων (1ο Γυμνάσιο και 2ο Γυμνάσιο Μενεμένης), με τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής. "Είναι άδικη αυτή η συγχώνευση, καθώς 346 παιδιά θα αναγκαστούν να συμβιώσουν σε υπεράριθμα τμήματα, ενώ την επόμενη χρονιά θα υποδεχθούμε στο 1ο Γυμνάσιο πάνω από 100 μαθητές του δημοτικού", σημείωσε η αντιδήμαρχος Παιδείας Αφροδίτη Ναλπαντίδου. Προσθέτει ακόμα πως «δήμος και φορείς είναι αντίθετοι σε κάθε συνένωση σχολείων του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, γιατί η υπουργός δεν έλαβε υπόψη της ότι στα σχολεία μας φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, παλιννοστούντες, οικονομικοί μετανάστες».
Αντίθετος με τη θέση του καλλικρατικού δήμου δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά παιδιά με ίσες ανάγκες, οπότε είναι άστοχος ο διαχωρισμός. «Στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να εκφραστούν διαμαρτυρίες, αλλά όχι παντού, γιατί στην ουσία από τα 1.050 συνολικά σχολεία συγχωνεύονται τα 49» σημείωσε ο κ. Θώμογλου.
Μετά τις αντιδράσεις έρχονται κινητοποιήσεις
Πλην των σχολείων σε Αμπελόκηπους Μενεμένη, εντείνονται οι αντιδράσεις των γονέων και κηδεμόνων του 2ου λυκείου Θεσσαλονίκης που συγχωνεύεται με το 130ό λύκειο, του 2ου και 1ου Γυμνάσιο Σοχού, που γίνονται ένα, καθώς και του 12ου και 16ου γυμνασίου Ξηροκρήνης, που σήμερα συστεγάζονται και προβλέπεται να συγχωνευτούν.
Για τα υπό συγχώνευση πάντως σχολεία στην περιοχή του Λαγκαδά, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, μαζί με το νέο δήμο, σκοπεύουν να βγουν στους δρόμους, ωστόσο το συντονιστικό τους όργανο δεν έχει αποφασίσει ακόμα την ημερομηνία διεξαγωγής των κινητοποιήσεων.
Στη Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται επίσης το γυμνάσιο Λαχανά, που καταργείται και ενοποιείται με το Γυμνάσιο Ασσήρου. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, το 2ο και το 1ο Γυμνάσιο Μενεμένης συγχωνεύονται σε ένα, το 1ο Γυμνάσιο Μενεμένης, ενώ αντίστοιχα συγχωνεύονται το 1ο και το 5ο γυμνάσιο Αμπελοκήπων.
Στη ανατολική πλευρά της πόλης, το 13ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συγχωνεύεται στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, καταργείται το 12ο Γυμνάσιο Τριανδρίας και συγχωνεύεται με το 1ο Γυμνάσιο της περιοχής, το 16ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης συγχωνεύεται με το 12ο Γυμνάσιο στην Ξηροκρήνη, το 3ο Γυμνάσιο Τούμπας συγχωνεύεται με το 1ο Γυμνάσιο της περιοχής και το 21ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης συγχωνεύεται στο 14ο Γυμνάσιο, που γίνεται πρωινού κύκλου. Καταργείται επίσης το 2ο Εσπερινό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και συγχωνεύεται με το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο.
Η πρώτη οπισθοχώρηση
Από τον δήμο Μαλεβιζίου της Κρήτης ήρθε η πρώτη οπισθοχώρηση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις συγχωνεύσεις σχολείων. Κατόπιν συνάντησης του δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου αποφασίστηκε να παραμείνει το γυμνάσιο Τυλίσου, το οποίο επρόκειτο να καταργηθεί. Στη συνάντησή του με την υφυπουργό, ο δήμαρχος έδωσε την εναλλακτική, να διατηρηθεί το γυμνάσιο Τυλίσου, αλλά να προωθούνται μαθητές από την πόλη του Γαζίου προς το γυμνάσιο Τυλίσου, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και να μην αναγκάζονται μαθητές από το Γάζι να φοιτούν σε σχολεία του Ηρακλείου. Το επιχείρημα του δημάρχου Μαλεβιζίου, που συνοδεύτηκε και από υπογραφές κατοίκων από τις γύρω περιοχές (Αχλάδα, Αγία Πελαγία, Ροδιά), έγινε δεκτό από την κ. Χριστοφιλοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου