Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησαν καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις

 Ξεκίνησαν καταλήψεις για τις συγχωνεύσεις
Σε εγρήγορση καλεί τις ΕΛΜΕ το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών ΟΛΜΕ, ώστε σε συνεργασία με τους γονείς να αντιδράσουν στις συγχωνεύσεις που επιχειρούνται σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ επισημαίνει:
"Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και την αντίθεσή του για την πολιτική που ακολουθείται στο θέμα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων. Τη στιγμή που δημοσιεύονται στο τύπο αναλυτικά οι επικείμενες συγχωνεύσεις. η ΟΛΜΕ περιμένει ακόμη τις προτάσεις του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις.
Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των υφισταμένων της, κυρίως των Περιφερειακών Διευθυντών μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.
Εκτός κι αν η πολιτική ηγεσία σκοπεύει να μας ενημερώσει κατόπιν εορτής. Αποκαλύπτεται και στο θέμα αυτό πόσο αξία έχουν οι διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας για διάλογο και διαβούλευση. Μόνο προσχηματικά τις χρησιμοποιεί η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση καλούμε τις ΕΛΜΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση. Να συνεχίσουν σε συνεργασία με τους γονείς ν’ αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων.
Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν είναι ευοίωνα. Δε θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν Παιδεία.
Δεν θα ανεχτούμε να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα".
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ήδη οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου Κοζάνης  αντέδρασαν με κατάληψη στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συγχωνευθεί το σχολείο τους.
Σε επιστολή τους προς τα Μέσα Ενημέρωσης δηλώνουν ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να κλείσει το εν λόγω σχολείο που διαθέτει άριστες υποδομές, ενώ τα παιδιά που φοιτούν εκεί, ήδη διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Σε άλλη περίπτωση, θα χρειάζονται ίσως και τη διπλάσια ώρα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, δηλαδή στη δημόσια εκπαίδευση.
Αντιδρά και ο Δήμος Κηφισιάς
Αρνητικά  αντιμετωπίζει τις προτεινόμενες  συγχωνεύσεις σχολείων και ο Δήμος Κηφισιάς.
Σε ανακοίνωση του Δήμου μεταξύ άλλων επισημαίνεται:
"Ειδικά για το Δήμο μας απορρίπτει την κατάργηση του Γυμνασίου και την συγχώνευσή του με το Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας. Η συγχώνευση θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας αλλά και ποιότητας εκπαίδευσης στο κορεσμένο από μαθητές Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας ενώ θα στερήσει από την Δημοτική Κοινότητα Εκάλης ένα σχολείο δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει την Δημόσια Εκπαίδευση και είναι αντίθετο με οποιαδήποτε κατάργηση Σχολικής Μονάδας στα όρια του Δήμου.
Δεν θα ανεχθούμε να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με το στοίβαγμα των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα και η εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών. Με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν παιδεία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου