Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Με «όχημα» την Δημοτική Αστυνομία η είσπραξη του ΦΠΑ
Με «όχημα» την Δημοτική Αστυνομία η είσπραξη του ΦΠΑ
 Το …έργο της «κόντρας» Νομαρχών με Δημάρχους, ετοιμαζόμαστε να ξαναδούμε, καθώς υπάρχει μια -μάλλον δύσκολη στην εφαρμογή- πρόταση, να συμμετέχουν και οι Περιφέρειες στην είσπραξη του ΦΠΑ.
Ο «Καλλικράτης», δίνει «γη και ύδωρ» στους Δήμους στο θέμα του ΦΠΑ σε σχέση με τις Περιφέρειες, καθώς οι Δήμοι, θα λαμβάνουν το 12% του ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος μέσω των ΚΑΠ, ενώ οι Περιφέρειες μόλις το 4% και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ΦΠΑ αντίστοιχη με την ετήσια αύξηση των φορολογικών εσόδων του ΦΠΑ στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου που θα διατίθεται αποκλειστικά σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εκτός από τον ΦΠΑ, οι ΚΑΠ για τους Δήμους αποτελούνται από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων σε ποσοστό 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό 50% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.
Μάλιστα, το ποσοστό 20% του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μπορεί να ορίζεται ως τοπικό έσοδο των Δήμων, ανάλογα με τα έσοδα του φόρου που εισπράττονται στη διοικητική τους περιφέρεια», προκειμένου να χρηματοδοτούν ιδίως δράσεις που αφορούν σε παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό και στο δομημένο περιβάλλον του Δήμου. Όσον αφορά τις Περιφέρειες εκτός από τον ΦΠΑ οι ΚΑΠ αποτελούνται από το 2,4% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων σε ποσοστό επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.
Συνεπώς  οι Δήμοι θα μπορούσαν είτε να δημιουργήσουν νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς είτε να χρησιμοποιήσουν τους υπάρχοντες όπως την Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου να κάνουν εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις των περιοχών ώστε να κόβουν αποδείξεις και άρα, να αυξάνουν και τα έσοδα από το ΦΠΑ.
Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα, είναι με ποιον τρόπο οι περιφέρειες θα κάνουν είσπραξη ΦΠΑ όταν ακόμη δεν λειτουργούν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες τους, ενώ οι Δήμαρχοι θέλουν να έχουν αυτοί την είσπραξη του ΦΠΑ και η Περιφέρεια να ασχολείται με την ανάπτυξη και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου