Τετάρτη 25 Μαΐου 2011


 
















Μία κραυγή οργής που δεν μπορεί να αγνοηθεί
Ιδιαίτερη μνεία κάνει η βρετανική Independent στο κίνημα διαμαρτυρίας των Indignados στην Ισπανία, τονίζοντας τον κώδωνα κινδύνου που κρούει για εξελίξεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με τις αιτίες ξεσπάσματός του να μας θυμίζουν έντονα... Ελλάδα.
Στο άρθρο τονίζεται ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την ΕΚΤ υπό το φόβο ανάγκης χορήγησης πακέτου στήριξης έχουν προκαλέσει ένα κύμα οργής και απογοήτευσης ανάμεσα στους νεόυς της χώρας της Ιβηρικής.
Όπως ακριβώς στην «Επανάσταση του Γιασεμιού» στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, οι ισπανικές κινητοποιήσεις δείχνουν άμορφες και μη καθοδηγούμενες και χωρίς σύνδεση με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και ομάδες διαμαρτυρίας. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα εξαρτημένα εργατικά συνδικάτα έχουν γίνει στόχος των Ισπανών νέων.
Ο συντάκτης συνεχίζει, ότι πρόκειται για μια γενιά που έχει να αντιμετωπίσει μία ανεργία που φτάνει το 45% στην ηλικιακή ομάδα 16-29 και καλείται να πληρώσει για μία κρίση, για την οποία δε φέρει ευθύνη.
Η ομοιότητα των ισπανικών διαμαρτυριών είναι μεγάλη με αυτή των αραβικών, αφού πρόκειται για τις κινητοποιήσεις ομάδων που είχαν χάσει το δικαίωμα να ονειρεύονται για το μέλλον. Το κακό για τους Ισπανούς, επισημαίνεται, είναι ότι είναι πολύ πιθανό η χώρα τους, υπό το βάρος του δημόσιου χρεόυς, να ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, προσφεύγοντας σε μηχανισμό στήριξης και έτσι να μην υπάρξει άμεσα βελτίωση στη ζωή τους.
Όπως αποδεικνύεται, εξάλλου, οι περικοπές που έχει απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χειροτερεύει την ύφεση, αφού τα φορολογικά έσοδα κατρακυλούν και το έλλειμμα κινδυνεύει να αυξηθεί. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν υπάρχει εύκολη οδός διαφυγής. Οι νέοι στην ιβηρική χώρα καταλαβαίνουν ότι αυτοί που τους κυβερνούν βρίσκονται πολύ μακριά από τα «θέλω» τους.
Στην Ελλάδα, οι νέοι αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Βλέπουν όμως τις προοπτικές ακόμα πιο δυσοίωνες σε σχέση με την Ισπανία, αφού η χώρα τους δεν παράγει σχεδόν τίποτα, δεν είναι ανταγωνιστική, το κράτος τους κάθε άλλο παρά αποκεντρωμένο είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου