Λεφτά μέχρι τον Ιούνιο στο ΑΠΘ
ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Ενα βήμα πριν από την «κατάρρευση» βρίσκεται το ΑΠΘ, καθώς τα ταμεία αδειάζουν και η επιχορήγηση, που έχει ήδη υποστεί περικοπές, δεν επαρκεί ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιουνίου. Οι πρυτανικές αρχές εκπέμπουν σήμα κινδύνου, υποστηρίζοντας πως δίνουν αγώνα για να μείνει ανοιχτό το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, ενώ τη Δευτέρα συγκαλείται εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη. Τα πυρά πανεπιστημιακών δέχτηκε και χτες ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, τον οποίο κατηγόρησαν πως «επιδεικνύει ιδιαίτερη εμπάθεια σχετικά με το πανεπιστήμιο».
Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του ΑΠΘ ύψωσαν οι πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος στη διάρκεια της χτεσινής ανοιχτής συνεδρίασης του κεντρικού οργάνου στο κτίριο διοίκησης. Κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 36,5 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για τις ανελαστικές δαπάνες του Αριστοτελείου, είναι ορατά τα προβλήματα λειτουργίας και οι κίνδυνοι υποβάθμισης των σπουδών. Η επιχορήγηση που τους είχαν υποσχεθεί για το 2011 είχε οριστεί -μετά τη μείωση του 33%- στα 29.500.000 εκατ. ευρώ, ωστόσο στα ταμεία του πανεπιστημίου θα φτάσουν τελικά 24.780.000 ευρώ. Η μείωση στα έσοδα την περίοδο 2007-2011 αγγίζει το 55%, γεγονός που καθιστά την παιδεία ως τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξαιρούνταν, όπως τόνισε ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, επισημαίνοντας, σε δραματικούς τόνους, πως το πανεπιστήμιο τελεί εν κινδύνω.
Τρεις προτάσεις
«Δίνουμε αγώνα για να μείνει το πανεπιστήμιο ανοιχτό, αναζητώντας και άλλα μέσα χρηματοδότησης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος, ενώ ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, χαρακτήρισε «τρομερές τις συνέπειες», σε εθνικό επίπεδο, του ενδεχόμενου κλεισίματος του μεγαλύτερου ιδρύματος της χώρας (με τους 80.000 φοιτητές και τους 2.500 διδάσκοντες).
Για να καλυφθεί η διαφορά των 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την οριακή λειτουργία του ιδρύματος, ο κ. Παντής παρουσίασε τρεις προτάσεις, οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί και στο υπουργείο Παιδείας: 1. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος 2. Δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, αντίστοιχης με αυτήν που καταναλώνει το ΑΠΘ (5 εκατ. ευρώ ετησίως διατίθεται για το ηλεκτρικό ρεύμα) και 3. Να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τιμές αγοράς στα έργα και όχι οι τιμές που ορίζονται από απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (επί υπουργίας Σουφλιά), οι οποίες είναι υψηλότερες.
Το επιπλέον «ψαλίδισμα» στα κονδύλια που ήδη έχουν υποστεί περικοπές καθιστά αμφίβολη και την κάλυψη των αναγκών ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Μάλιστα, εκφράστηκαν φόβοι πως μπορεί να μην υπάρξουν χρήματα «ούτε για φωτοαντιγραφικό χαρτί για τις εξετάσεις».
Στο μέλλον δεν αποκλείεται να τεθεί το δίλημμα αν θα πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή αν θα γίνουν περικοπές στα έξοδα για την εκπαίδευση των φοιτητών. «Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι θα υποβαθμιστούν οι σπουδές των φοιτητών μας», ξεκαθάρισε ο κ. Παντής.
Επίθεση κατά του υπουργείου Παιδείας
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Μυλόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζοντας πως «οι κυβερνώντες δε γνωρίζουν τα θέματα της παιδείας, ούτε τη σημασία τους, ούτε την ιδιαιτερότητά τους». Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος «επιδεικνύει ιδιαίτερη εμπάθεια κατά του πανεπιστημίου», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Η Σύγκλητος έχει ήδη ζητήσει να ανασταλεί η ισχύς του τελευταίου εγγράφου του υφυπουργού για τη μετάθεση των ημερομηνιών για τις εκλογές και εξελίξεις μελών ΔΕΠ μετά την ανάδειξη των νέων προέδρων των τμημάτων. «Ο κ. Πανάρετος μας προτρέπει στην παρανομία», ανέφεραν οι διοικούντες το Αριστοτέλειο, τονίζοντας, σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, πως αντίπαλος δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά το υπουργείο Παιδείας.
«Πάγωμα» εξελίξεων και μεταπτυχιακών
Στα συρτάρια του υπουργείου συσσωρεύονται 37 προτάσεις για τροποποιήσεις προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ έχουν «παγώσει» οι διορισμοί 800 μελών ΔΕΠ (100 από το ΑΠΘ), έχουν ανασταλεί οι εξελίξεις διδασκόντων και έχουν περικοπεί οι πιστώσεις για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (Π.Δ. 407/80).
Δραματική εμφανίζεται η κατάσταση και στο πεδίο της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας. Η ...στρόφιγγα για το πρόγραμμα Ηράκλειτος δεν έχει ανοίξει ακόμη, οδηγώντας σε αποδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας και στην απώλεια νέων επιστημόνων, που παίρνουν το δρόμο για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Εχουν περάσει επτά μήνες από την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψήφιων διδακτόρων, κοντεύουν να φύγουν από το πανεπιστήμιο και ακόμη δεν έχουν πάρει τη χρηματοδότηση», είπε χαρακτηριστικά η αντιπρύτανης, αρμόδια για την Ερευνα, Βάσω Κουίδου.
Εκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων
Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, συγκαλείται εκτάκτως η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Τα Πανεπιστήμια εν κινδύνω», όπου θα εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης της απειλής του κλεισίματος στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Αριστοτέλειο, το οποίο, συν τοις άλλοις, διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των φορέων της πόλης την Τρίτη 31 Μαΐου. Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. θα διακοπεί η λειτουργία του ιδρύματος, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στην κεντρική εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα τελετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου