Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

 
Τι αλλάζει από φέτος στις εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα αρχίζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις του 2011, και η αγωνία 116.000 υποψηφίων που θα διαγωνιστούν για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κορυφώνεται. Αναλυτικά, στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι μαθητές και απόφοιτοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β), 1.068 από τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β), 22.010 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α) και 1.133 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α).
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι όσοι μαθητές επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο γενικού λυκείου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι ίδιοι εφόσον είναι ενήλικοι ή οι γονείς-κηδεμόνες τους εφόσον είναι ανήλικοι μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου στον διευθυντή του γενικού λυκείου στο οποίο φοιτούν.
Οι διευθυντές των γενικών λυκείων θα πρέπει να ενημερώσουν τους προέδρους των εξεταστικών κέντρων μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου για όσους καταθέσουν αίτηση απόκτησης απολυτηρίου με ενδοσχολικές εξετάσεις ενόψει της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων την Πέμπτη 12 Μαΐου.
Λιγότεροι οι εισακτέοι, περισσότερα τα ερωτηματικά
Μέχρι τώρα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων για το 2011, ενώ όλα δείχνουν πως λόγω της οικονομικής κρίσης και της συγχώνευσης τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ ο αριθμός των εισακτέων φέτος θα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από αυτή τη χρονιά είναι:
1) Τέλος στο καθεστώς των μετεγγραφών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (τρίτεκτοι, πολύτεκνοι κτλ.) θα εγγράφονται απευθείας στις σχολές που δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους και θα εισάγονται σε επιπλέον ποσοστό θέσεων.
2) Μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων των πανελληνίων. Όσοι μαθητές δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για να εισαχθούν σε κάποιο ανώτατο ίδρυμα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν απολυτήριο γενικού λυκείου μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων.
3) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων, τα οποία προκύπτουν από τον βαθμό πρόσβασης, τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και τα ειδικά μαθήματα.      
Οι εξετάσεις για τους αποφοίτους ΓΕΛ
Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν την Πέμπτη 12 Μαΐου με τη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 25 Μαΐου με το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Β) αρχίζει την Πέμπτη 19 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουνίου.
Η εξέταση των μαθημάτων αρχίζει στις 8.30 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, και μόνο για τα μαθήματα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές προβλέπεται ότι η εξέταση θα διαρκέσει τέσσερις ώρες.
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων αρχίζουν το Σάββατο 11 Ιουνίου με τα Αγγλικά στις 17.00 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 20 Ιουνίου με την Ακουστική (Dictee) ή έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων που δίνουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε τμήματα Μουσικών Σπουδών των ΑΕΙ.
Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την γ’ τάξη των ημερησίων και την δ’ τάξη των εσπερινών γενικών λυκείων θα αρχίσουν στις 27 Μαΐου και θα διενεργηθούν με το πρόγραμμα που ορίζει κάθε σχολείο ξεχωριστά.
Η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται από την Τετάρτη 8 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 22 Ιουνίου.
Αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ
"Να μη θυσιάζει στον βωμό των περικοπών και το ευαίσθητο θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων" ζητά από το υπουργείο Παιδείας η ΟΛΜΕ και επισημαίνει: "Λίγες μέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή και τμήμα αλλά και συνολικά. Προωθεί τη διάταξη για τη δυνατότητα απόκτησης δύο τύπων απολυτηρίων Γενικού Λυκείου , η οποία όμως δεν έχει ψηφιστεί μέχρι τη λήξη των μαθημάτων στη Βουλή και δεν έχει υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις”.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ζητά μεταξύ άλλων την αλλαγή του προγράμματος και των κέντρων για τα εσπερινά σχολεία, ώστε οι εργαζόμενοι μαθητές να εξεταστούν στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων τους, την άμεση δημοσιοποίηση του αριθμού των εισακτέων χωρίς περικοπή και την άμεση υπογραφή της σχετικής απόφασης για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών χωρίς τις περσινές περικοπές.
Το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων  
ΠΕΜΠΤΗ 12-5-2011, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14-5-2011, ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 16-5-2011, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΛΑΔΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 18-5-2011, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟ/ΓΙΑΣ Κ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-5-2011, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ,ΘΕΤΙΚΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Κ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 23-5-2011, ΛΑΤΙΝΙΚΑ, ΧΗΜΕΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ(ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ), ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 25-5-2011, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ, ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου