Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Δύο καπετάνιοι στο καράβι της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης
Με νέο... πλήρωμα πορεύεται τις τελευταίες μέρες η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ ΑΕ), το “εργαλείο” -όπως την αποκαλούν οι αιρετοί- για την ανάπτυξη των εννέα πλέον δήμων της Β’ περιφέρειας του νομού. Την προεδρία διαδέχθηκε από τον πρώην δήμαρχο Αγίου Αθανασίου Αριστείδη Αραμπατζή ο νυν δήμαρχος Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης, ύστερα από κλήρωση λόγω ισοψηφίας του με τον έτερο υποψήφιο για την προεδρία, δήμαρχο Λαγκαδά Ιωάννη Αναστασιάδη. Για τον λόγο αυτό οι δύο δήμαρχοι μοίρασαν στα δύο την τρίχρονη θητεία, σε μια προσπάθεια συναίνεσης και αποφυγής κομματικών αντιπαραθέσεων.
Οι δυο δήμαρχοι που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές εξελέγησαν με τη σημαία του ανεξάρτητου αλλά προέρχονται από τη ΝΔ, υποστήριξαν πως “πήγαμε συναινετικά προκειμένου να υπάρξει καλή και γόνιμη συνεργασία στο έργο της Αναπτυξιακής (ΑΝΕΘ), την οποία έχουν ανάγκη οι δήμοι-μέτοχοί της”. Αυτό εξάλλου είναι και το διακύβευμα για τη νέα διοίκηση, να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να συντάξουν μελέτες για έργα λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας. Αντιπρόεδρος του φορέα εξελέγη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης Απόστολος Τσολάκης, ενώ διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο πρώην δήμαρχος Σοχού και νυν περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παππάς.
Μέλη της ΑΝΕΘ ΑΕ, η οποία παρέχει τεχνική υποστήριξη σε μόνιμη βάση σε φορείς διοίκησης και αυτοδιοίκησης του νομού, ενώ εκπονεί σειρά μελετών, αναπτυξιακών σχεδίων και άλλων εργασιών για λογαριασμό τους, είναι οι καλλικρατικοί πλέον δήμοι Δέλτα, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Βόλβης, Λαγκαδά, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας - Χορτιάτη και εσχάτως ο δήμος Παύλου Μελά, λόγω της δημοτικής ενότητας Ευκαρπίας, που ανήκει στη Β’ περιφέρεια.
Παζάρι για να μην πολωθεί το κλίμα
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, παράγοντες της αυτοδιοίκησης μιλούν για “αναγκαστική μοιρασιά” στη θητεία του προεδρείου της ΑΝΕΘ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι προηγήθηκε σκληρό παζάρι για να αποφευχθεί η πολιτική αντιπαράθεση. Πάντως η εκλογή του κ. Δαϊκούδη θεωρούνταν από πολλούς δημάρχους βέβαιη, δεδομένου ότι επτά από τους οκτώ δήμους-μετόχους της ΑΝΕΘ πρόσκεινται στη γαλάζιο στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος έθεσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα στον δήμο Χαλκηδόνας.
Γαλάζιοι δήμαρχοι πάντως υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια να οδηγηθούν σε συναίνεση οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΑΝΕΘ οφείλεται στο γεγονός ότι θέλησαν να αποφύγουν τυχόν μετωπικές συγκρούσεις και εντάσεις, κρατώντας ταυτόχρονα κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει των εκλογών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΚΔ) νομού Θεσσαλονίκης.
Απορρόφησε 3 εκατ. ευρώ
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης και υπό τη νέα προεδρία, όπως εξήγησε ο κ. Δαϊκούδης, σκοπεύει να είναι φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων των δήμων και να δίνει έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη, στην προστασία περιβάλλοντος και στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, όπως επίσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πολιτισμική ανάπτυξη. Σε αντίθεση με πολλούς δήμους που δεν κατάφεραν να απορροφήσουν κονδύλια από διάφορα προγράμματα για αναγκαία έργα, η ΑΝΕΘ το 2010 απορρόφησε κονδύλια ύψους 3 εκατ. ευρώ, δαπανώντας περί το 1,5 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα για φέτος θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα αφορά τη διενέργεια αεροψεκασμών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας στην περιοχή των ορυζώνων, ενώ θα γίνει παρακολούθηση του εδάφους των προνυμφών των κουνουπιών, αλλά και παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας. “Για την περιοχή μας το πρόγραμμα αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς είναι πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων που υποφέρουν από την όχληση των κουνουπιών, ενώ φοβούνται τυχόν νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου” τόνισε ο νέος πρόεδρος κ. Δαϊκούδης.
Σε ό,τι αφορά πάντως την “προίκα” που αφήνει η απερχόμενη διοίκηση της ΑΝΕΘ, αυτή αφορά σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις, όπως το LEADER.
Σύμφωνα με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο και πρώην δήμαρχο Χαλάστρας Γρηγόρη Ουζούνη, ένα από αυτά αφορά σε 32 επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικής δραστηριότητας συνολικού προϋπολογισμού 7,1 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 3.550.000 ευρώ) που υποβλήθηκαν στην ΑΝΕΘ ΑΕ για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER στον νομό Θεσσαλονίκης. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων έληξε στις 10 Μαρτίου, ενώ οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων. Η επιτροπή θα υποβάλει σχετικές εισηγήσεις στην Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος (LEADER 2007-2013), η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις ένταξης των επενδύσεων στο πρόγραμμα.
Οικονομική ενίσχυση σε αλιείς
Ένα ακόμη σημαντικό έργο που έθεσε σε τροχιά υλοποίησης η προηγούμενη διοίκηση αφορά την αειφόρο ανάπτυξη στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού κόλπου. Η σύμβαση για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος “Αειφόρος Ανάπτυξη Δυτικής Ακτής Θερμαϊκού Κόλπου” υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μεταξύ του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη και του απερχόμενου προέδρου της ΑΝΕΘ κ. Αραμπατζή. Τα τοπικά προγράμματα του LEADER Αλιείας προβλέπουν χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε αλιείς και κατοίκους αλιευτικών παράκτιων περιοχών με σκοπό τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και καλύπτουν τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες επενδύσεις.
Στο Τοπικό Πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί στην περιοχή της δυτικής ακτής του Θερμαϊκού Κόλπου, η οποία εκτείνεται σε τρεις νομούς (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας), διατέθηκαν οι περισσότεροι πόροι μεταξύ των οκτώ τοπικών προγραμμάτων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση σε όλη τη χώρα, ύψους 4.990.000 ευρώ.
Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες Σίνδου, Καλοχωρίου, Χαλάστρας, Κυμίνων και Νέων Μαλγάρων του δήμου Δέλτα στον νομό Θεσσαλονίκης, τη δημοτική κοινότητα Κλειδίου του δήμου Αλεξάνδρειας στον νομό Ημαθίας και τις δημοτικές κοινότητες Κορινού του δήμου Κατερίνης και Μακρυγιάλου, Μεθώνης, Νέας Αγαθούπολης και Πύδνας του δήμου Πύδνας-Κολινδρού στον νομό Πιερίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΑΝΕΘ ως Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας, σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή, την Αναπτυξιακή Ημαθίας και τους δήμους της περιοχής, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες δημοσιοποίησης των δράσεων του Τοπικού Προγράμματος στους κατοίκους της περιοχής παρέμβασης.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου