Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Απεργούν διαμαρτυρόμενοι οι δήμαρχοι στις 11 Μαΐου
«Μήπως οι ΟΤΑ συνεισέφεραν ήδη περισσότερο απ’ ότι τους αναλογεί;», αναρωτιέται το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Οι περικοπές των πόρων κύρια αιτία της κινητοποίησης
Στο δρόμο οι δήμαρχοι μαζί με τους εργαζομένους την Τετάρτη 11 Μαΐου, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους αυτοδιοικητικούς πόρους.
Η ΚΕΔΚΕ αντιδρά στις εξαγγελίες των υπουργών Εσωτερικών Ιωάννη Ραγκούση και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι: «Μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εγγυάται να καταβάλει η κυβέρνηση για το 2011», και άρα οι δήμοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις υπόλοιπες αναγκαίες δαπάνες για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στα ίδια έσοδά τους. Επίσης, εκφράστηκε η ανησυχία ότι με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, αλλά και τις δρομολογούμενες ενέργειες από τους δύο υπουργούς οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων και άρα θα απαιτηθεί και η ίδια συνδρομή, της οποίας βασική πηγή αποτελούν έσοδα από δημοτικά τέλη και φόρους. Όπως όμως γίνεται εμφανές , γίνεται προσπάθεια λόγω της κρίσης να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι δημότες.
Επιπλέον, σημειώθηκε ότι λόγω του μεγάλου ποσοστού απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ (απ’ όπου και εξοφλούνται τα δημοτικά τέλη) ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν λαμβάνει όλα όσα εμφανίζονται ως έσοδα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΚΕ επισημαίνεται: «Το ερώτημα που προκύπτει προς τον υπουργό Οικονομικών είναι αν υπάρχει άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης ή ακόμη και της κεντρικής, που να έχει μειώσεις σε απόλυτους αριθμούς ή ακόμα και ως ποσοστό, ανάλογες με αυτές που υπέστη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μήπως θα πρέπει να αναλογιστεί ότι οι ΟΤΑ συνεισέφεραν ήδη παραπάνω από ότι τους αναλογεί;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου