Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

 
Ογκώδεις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
Ειρηνική, χωρίς χρώματα και κόμματα, αυθόρμητη αλλά με πάθος, ευρηματική στα συνθήματα, με χιούμορ και λίγο χαβαλέ ήταν η συγκέντρωση χιλιάδων «Αγανακτισμένων» που κατέκλυσαν χθες από τις 6 το απόγευμα την πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.
Κάποιοι μίλησαν για ξέσπασμα, άλλοι για απάντηση στους Ισπανούς, οι περισσότεροι για οργή στη λαίλαπα μέτρων, φόρων και περικοπών της κυβέρνησης και των τροϊκανών, και χειροκρότησαν, φώναξαν συνθήματα που βγήκαν μέσα από το πλήθος, απέκλεισαν την παραλιακή λεωφόρο και έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πάει άλλο».
«Ελλάδα, ξύπνα, ήρθε η σειρά σου, φτάνει άλλο πια να θάβεις τα παιδιά σου» ήταν ένα από τα συνθήματα των «Αγανακτισμένων» που πραγματοποίησαν την κινητοποίησή τους μέσα από το facebook, σε ανάρτηση του οποίου είχαν δηλώσει «συμμετοχή» περισσότερα από 22.000 άτομα. Πολλοί (κυρίως νέοι σε ηλικία κατά 80%) πήγαν στη συγκέντρωση του Λευκού Πύργου με τον καφέ, το παγωτό, την μπίρα, την κιθάρα, τη σφυρίχτρα τους. Υπήρχαν ζευγάρια που έσπρωχναν παιδικά καροτσάκια, άλλοι με τα ποδήλατά τους και λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία που επέβαλαν να ακουστεί ο Εθνικός Υμνος. Δύο νέοι από τη Χαλκηδόνα με ένα ρολόι-πλακάτ, οι δείκτες του οποίου έδειχναν την ώρα της συγκέντρωσης, έγιναν για λίγο το επίκεντρο της διαδήλωσης καθώς παρέπεμπαν στους Ισπανούς φωνάζοντας «Κάντε φασαρία, ν' ακούσει η Ισπανία».
«Λεφτά εμείς δεν έχουμε / έχουμε ψυχή / εσείς που τα αρπάξατε / θα πάτε φυλακή». «Δεν σας θέλει ο λαός / ελικόπτερα και μπρος», «Απατεώνες, κλέφτες δεν πάτε πουθενά / οι Ελληνες ξυπνήσανε / δεν είναι πια αργά», «1, 2, 3 - Φέρτε τα κλεμμένα από την Ελβετία». Ενα από τα λίγα πανό της συγκέντρωσης έφερε τη λέξη ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ, αρχιγράμματα των λέξεων Ενωση, Ριγμένων, Χολωμένων, Οργισμένων, Μονίμως Αδικημένων, αλλά Συνειδητοποιημένων και Τολμηρών Ελλήνων. Πλακάτ με δόση χιούμορ για τους πολιτικούς: «Απελευθέρωση του επαγγέλματος του πολιτικού... Τώρα!»
Περισσότερα από 7.000 άτομα παρέμεναν συγκεντρωμένα μέχρι αργά χθες το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήσαν νέοι και παρέμεναν καθιστοί στην πλατεία. Κατά διαστήματα φώναζαν συνθήματα με αποδέκτες την κυβέρνηση, τους πολιτικούς, αλλά και τους Ισπανούς Αγανακτισμένους, μοίραζαν φέιγ βολάν ενώ, με τις σφυρίχτρες που είχαν, ήθελαν να δώσουν τον δικό τους τόνο στη συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος και Πατρινοί μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα, στον Πύργο της Ηλείας ο αριθμός των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ιατρίδη δεν ξεπέρασε τα 250 άτομα.
Αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών έγιναν ακόμη σε Ηράκλειο Κρήτης, Ρέθυμνο και Χανιά, Βόλο, Λάρισα, Λαμία, Καλαμάτα και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου