Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Τι συμβαίνει με τα κουνούπια
Απαντητική επιστολή σε ρεπορτάζ με τίτλο «Αδιαφορία και χρέη θρέφουν τα κουνούπια», που δημοσιεύτηκε στη «Θ» στις 23.5.2011, πήραμε από την ΑΝΕΘ, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Με την επιστολή η ΑΝΕΘ δηλώνει ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και αδικεί κατάφωρα την προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΑΝΕΘ, καθώς από πολύ νωρίς άρχισε ο προγραμματισμός, ώστε να είναι δυνατή όσο γίνεται νωρίτερα η έναρξη υλοποίησης του φετινού προγράμματος. Αναφέρονται οι ενέργειες στις οποίες η ΑΝΕΘ προέβη και συγκεκριμένα:
- Αποστολή αιτήματος στα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών διενέργειας αεροψεκασμών και έγκριση των σκευασμάτων.
- Προετοιμασία και αποστολή του ολοκληρωμένου σχεδίου στους εμπλεκόμενους φορείς για συμμετοχή στην προγραμματική σύμβαση και παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
- Δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων των ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για την έγκαιρη επιλογή των αναδόχων και ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.
- Αποστολή του σχεδίου στο ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο στις 4.4.2011.
Σύμφωνα με την ΑΝΕΘ «μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για την έγκριση των συμβάσεων. Με βάση προφορική επικοινωνία αυτή αναμένεται να αποσταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες» και η εταιρεία βεβαιώνει ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα από πλευράς της, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα.
Ως προς το θέμα των οφειλών δήμων από την υλοποίηση προγραμμάτων παλαιοτέρων ετών, η ΑΝΕΘ αναφέρει: «Βεβαίως υπάρχουν σημαντικές οφειλές και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή σταδιακή αποπληρωμή τους παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η γενικότερη οικονομική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που αναφέρονται στο δημοσίευμά σας είναι ανακριβή και διογκωμένα». Η επιστολή καταλήγει με την αμφισβήτηση ότι τα στοιχεία προέρχονται από την «Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης», καθώς «η εταιρεία μας ουδέποτε παρείχε στην εφημερίδα σας ή σε οποιονδήποτε άλλο τέτοιου είδους στοιχεία».
Απάντηση της «Θ»
Με την επιστολή δεν αμφισβητείται σε κανένα σημείο το ρεπορτάζ της «Θ». Αντίθετα η καθυστέρηση επιβεβαιώνεται με την παραδοχή ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει ληφθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου». Επιβεβαίωση υπάρχει και ως προς το σκέλος των οφειλών των δήμων, ενώ το γεγονός ότι δεν αναφέρονται τα «ακριβή και μη διογκωμένα» ποσά μάς κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως οι οφειλές είναι υψηλότερες από αυτές που γράφηκαν στο ρεπορτάζ μας. Τέλος η εύρεση στοιχείων είναι δουλειά μας, είτε «παρέχονται από την εταιρεία» είτε όχι.
Στη Χαλκιδική άρχισε η καταπολέμηση
Ο νομός Χαλκιδικής είναι ο μοναδικός της Κεντρικής Μακεδονίας στον οποίο άρχισε εγκαίρως το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών εδώ και περίπου έναν μήνα και συγκεκριμένα από τις 17 Απριλίου. Αυτό επισημαίνει σε απάντηση που απέστειλε προς τη «Θ» με αφορμή δημοσίευμα της προηγούμενης Δευτέρας η Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής Α.Ε. Όπως αναφέρεται, καταπολέμηση στη Χαλκιδική γίνεται ανελλιπώς από το 1999, αλλά για πρώτη φορά φέτος το έργο εκτελείται από την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε. με ίδια μέσα και χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ποσό των 235.000 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια η καταπολέμηση είχε εστιαστεί σε τέσσερα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά συστήματα του νομού (Σάνη, Αγ. Μάμας, Ψακούδια, Βουρβουρού). Ωστόσο το πρόγραμμα περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στο συνολικό δίκτυο παρακολούθησης. Η επικαιροποίηση των χαρτογραφημένων περιοχών από τα προηγούμενα χρόνια και ο εντοπισμός καινούργιων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών ξεκίνησαν από τις αρχές Μαρτίου. Οι ψεκασμοί άρχισαν στις 17 Απριλίου, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη εξολοθρευτεί τρεις με τέσσερις γενιές κουνουπιών.
Η καταπολέμηση γίνεται στα φυσικά συστήματα σε Άγιο Μάμα, Σάνη, Γλαρόκαβο, Σωζόπολη, Ιερισσό, Βουρβουρού, Τριπόταμο, Τριστινίκα, Τορώνη, Πόρτο Κουφό κ.ά. Σε εκατοντάδες περιαστικά συστήματα (αποστραγγιστικά κανάλια, ρέματα, αποχετεύσεις, χωματερές κ.λπ.), ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές (σε ανοιχτές δεξαμενές, ανοιχτά φρεάτια και περίπου οκτώ χιλιάδες βόθρους). Προς το σκοπό αυτό έχουν μοιραστεί ταμπλέτες σε όλους τους δήμους, καθώς και ενημερωτικά έντυπα με οδηγίες χρήσης για την ορθή χρήση τους.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία, δηλαδή η καταπολέμηση του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης μέσα στο νερό. Όλες οι εστίες των προνυμφών παρακολουθούνται σε εβδομαδιαία βάση από εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται στον κατάλληλο χρόνο (κατά τη διάρκεια των πρώτων προνυμφικών σταδίων) με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος η ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε. έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κοινού χωρίς χρέωση (με αριθμό 800 11 70 400), όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Χαλκιδικής μπορούν να καλούν στην περίπτωση που διαπιστώνουν σημαντική όχληση κουνουπιών. Εξειδικευμένα συνεργεία χωρίς χρέωση θα διερευνούν την περιοχή και θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Πηγή : Εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου