Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Στους δήμους ο λογαριασμός για τις παράνομες χωματερές
Προθεσμία μόλις ενάμιση μήνα, για να κλείσουν και τις τελευταίες 107 παράνομες χωματερές, ώστε να γλιτώσει η χώρα μας υπέρογκα πρόστιμα με τα οποία απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν οι δήμοι στα όρια των οποίων εξακολουθεί να παρατηρείται ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση ο κοινοτικός πέλεκυς θα πέσει βαρύς, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει πως αυτή τη φορά ο λογαριασμός θα πάει απευθείας στον υπαίτιο δήμο και δεν πρόκειται να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συνέβη κατά το παρελθόν. Προς τούτο μάλιστα προωθείται εντός των ημερών στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση διά της οποίας τα επιβαλλόμενα πρόστιμα από την Ε.Ε., τα οποία ενδέχεται να φτάνουν μέχρι και τα 35.000 ευρώ ημερησίως για κάθε παράνομη χωματερή, θα μετακυλίονται απευθείας στους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι το 2005 το ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε επιβάλει στη χώρα μας βαρύτατα πρόστιμα για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και μόνον για την περίπτωση του Κουρουπητού η Ελλάδα είχε πληρώσει περί τα 4,7 εκατ. ευρώ.
Από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση, κυρίως διά μέσου των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, για να επιτύχει το στόχο του κλεισίματος όλων των παράνομων χωματερών έως τις 30 Ιουνίου. Κοινοτικοί επιθεωρητές, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πριν από περίπου δύο μήνες τη χώρα μας, διαπίστωσαν ότι υπήρξε πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα, γι’ αυτό και “πάγωσαν” προσωρινά την απειλή επιβολής προστίμων.
Στην Κ. Μακεδονία. Σημειώνεται ότι προς το τέλος του 2010 λειτουργούσαν περίπου 250 παράνομες χωματερές, ενώ άλλες 450, οι οποίες είχαν κλείσει, δεν είχαν αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Από τις 107 παράνομες χωματερές οι 31 λειτουργούν σε Μακεδονία και Θράκη.
Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος, “ο αριθμός τους στην αρχή του χρόνου ήταν πολύ μεγαλύτερος. Στο διάστημα που μεσολάβησε έγιναν τέσσερις συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων, καθώς και πολλές ανάλογες συσκέψεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα”. Η κρατική περιφέρεια έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάθεση όλων των απορριμμάτων τα οποία σήμερα καταλήγουν στις 31 παράνομες χωματερές και πλέον οι δήμοι καλούνται να το υιοθετήσουν και να το υλοποιήσουν. Το σχέδιο προβλέπει τη διοχέτευση των αποβλήτων στους πλησιέστερους Χώρους Υγειονομικής Ταφής παράλληλα με την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει πλήρες δίκτυο ΧΥΤΑ, εργοστάσια διαλογής και επεξεργασίας αποβλήτων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου