Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

«ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Γράφει ο ΙΚΤΙΝΟΣ
Όλα τα στραβά και τα ανάποδα συμβαίνουν στη χώρα μας. Εάν υπήρχε βραβείο για αρνητικές ή καταστροφικές πρωτιές, τότε σίγουρα θα το παίρναμε επάξια. Είμαστε πρώτοι στο κάπνισμα, κυρίως στις γυναίκες, στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, στα τροχαία ατυχήματα, στην παιδική παχυσαρκία, στη διαφθορά και στη διαπλοκή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και στα ναρκωτικά. Τώρα πήραμε και ένα άλλο βραβείο, το βραβείο δημιουργίας του χειρότερου συστήματος διοίκησης του κράτους, που το σκέφθηκε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και το υλοποίησε ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Γιάννης Ραγκούσης.
Πριν καλά - καλά τον στήσουν τον Καλλικράτη, αυτός κατέρρευσε και χαροπαλεύει. Δυστυχώς Κακοκράτη έπρεπε να τον ονομάσουν και όχι Καλλικράτη, μιας και αυτός ο οδικός χάρτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγεί σε αδιέξοδο. Φτιάχτηκε γρήγορα και με πολλές αδυναμίες, στήθηκε εσπευσμένα χωρίς ολοκληρωμένη δομή και λειτούργησε σε βάρος της ποιότητας ζωής και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Τον στήσανε με τεράστιες επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες και με πρωτοφανή προχειρότητα και σχεδιασμό.
Αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων και Περιφερειών είναι ολοφάνερο ότι ο θεσμός παραπαίει και οδηγείται σε πρωτοφανή αποτυχία. Η εφαρμογή του δημιούργησε τεράστια λειτουργικά προβλήματα και έφερε τα πάνω-κάτω στις τοπικές κοινωνίες.
Παρά τις υποσχέσεις για ευρεία συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, διαβούλευση την λένε οι του ΠΑΣΟΚ, τρεις - τέσσερες άνθρωποι αποφάσισαν σε κάθε Νομό για την χωροταξική κατανομή. Γνώμονας ήταν το κομματικό κριτήριο. Έπρεπε πάση θυσία το ΠΑΣΟΚ να πάρει τους περισσότερους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να δείξει πως ο λαός επικροτεί τις πολιτικές του επιλογές και το κατοχικό «μνημόνιο».
Η περιβόητη «προίκα» των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα έδινε ο Γιάννης Ραγκούσης στον Καλλικράτη, ήταν ένα μεγάλο ψέμα και οι Δήμοι δεν έχουν ούτε χαρτί, για να βγάλουν φωτοτυπίες, για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Χιλιάδες υπάλληλοι μετακόμισαν από τις καταργηθείσες Νομαρχίες στους Δήμους, με μεγάλα προβλήματα στέγασης, ενώ οφειλές των Καποδιστριακών Δήμων φορτώθηκαν στους Καλλικρατικούς. Η κρατική επιχορήγηση κόπηκε κατά 30% και η μόνη έγνοια των Δημάρχων είναι το που θα βρουν χρήματα για μισθούς και επιδόματα. Η οικονομική αυτοτέλεια, που υπόσχονταν ο Υπουργός Εσωτερικών, πάει περίπατο και κανένα αναπτυξιακό έργο δεν μπορεί να εκτελεσθεί. Δικόγραφα και κατασχετήρια κατακλύζουν τους νέους Δήμους εξαιτίας των χρεών κάποιων από τους Δήμους που συνενώθηκαν.
Τα Δημοτικά συμβούλια δεν ξέρουν πως θα εξοικονομήσουν χρήματα, για τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις των Καλλικρατικών Δήμων.
Και στις περιφέρειες η κατάσταση δεν αλλάζει σε τίποτε και είναι χαοτική. Σύγκρουση αρμοδιοτήτων, έλλειψη πόρων και καπέλωμα από τον κρατικό περιφερειάρχη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Ο Καλλικράτης χαροπαλεύει πριν ακόμη εφαρμοσθεί, εξ' αιτίας της έλλειψης πόρων, υλικοτεχνικής υποδομής, σύγκρουσης αρμοδιοτήτων και αδυναμίας να προγραμματισθούν και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαξιώθηκε και καταρρέει. Κι έτσι έχουμε μπροστά μας μία εκ των προτέρων χαμένη δεκαετία. Και μέσα σ' όλη αυτή την φτώχεια και την μιζέρια έχουμε και οκτακόσιους πρώην και νυν βουλευτές που ζητούν αναδρομικά διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ ο καθένας...!
Φρενοκομείο η Ελλάς.............
όπως είχε πει παλιότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου