Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Διάσκεψη Ολομέλειας ΣτΕ
Συνταγματικός κατά πλειοψηφία ο «Καλλικράτης»
Σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές είναι οι συνενώσεις των δήμων που έγιναν σύμφωνα με τον «Καλλικράτη». Αυτό αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.
Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν καταθέσει δήμοι και κοινότητες κυρίως ορεινών περιοχών ζητώντας την ακύρωση του «Καλλικράτη» ως αντίθετου στο Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, προσφυγές είχαν καταθέσει ο Δήμος Σοχού Θεσσαλονίκης, ο οποίος ενσωματώθηκε στο Δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου, ο Δήμος Σταυρούπολης του Νομού Ξάνθης, ο οποίος καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Ξάνθης, ο Δήμος Ευρυμενών Νομού Λαρίσης, ο οποίος υπήχθη στο Δήμο Αγιάς, ο Δήμος Αποδοτίας, ο οποίος ενσωματώθηκε στο νέο Δήμο Ναυπακτίας μαζί με τους πρώην Δήμους Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Πυλήνης, Πλατάνου και Χάλκειας, η Κοινότητα Σμίξης Γρεβενών, η οποία καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Γρεβενών, η Κοινότητα Αγίου Κοσμά Γρεβενών η οποία καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Γρεβενών και η Κοινότητα Αβδέλλας Γρεβενών, η οποία καταργείται και ενσωματώθηκε στο Δήμο Γρεβενών κ.λπ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε κατά τις πληροφορίες, με ισχυρή πλειοψηφία, δεκτές τις  εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων δήμων και κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ’ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος». 
Η Ολομέλεια δέχθηκε έτσι ότι οι συνενώσεις των δήμων έγιναν με βάση δέσμη κριτηρίων που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και βάσει επιπλέον ειδικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα.
Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι οι συνενώσεις είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν διευκρινίζονται με ειδική αιτιολογία τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κάθε μία συνένωση, π.χ. μορφολογικές ιδιορρυθμίες της κάθε περιοχής, χιλιομετρικές αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψουν οι δημότες για να μεταβούν στη νέα έδρα του δήμου, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου