Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΒΑΣΕΙΣ Πτώση στα ψηλά, άνοδος στα μεσαία
Βασικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους θα παίξουν οι επιλογές των υποψηφίων, οι περισσότεροι από τους οποίους εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν τα πάτρια εδάφη λόγω κρίσης.
Οι σχολές της περιφέρειας φαίνεται ότι θα πάρουν την κατιούσα, τουλάχιστον περισσότερο από αυτές των αστικών κέντρων, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, οι φοιτητές των αστικών κέντρων δεν σκοπεύουν να μεταναστεύσουν μαζικά στην επαρχία λόγω των δυσχερών οικονομικών. Δεύτερον, επειδή από φέτος οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, διεκδικούν ξεχωριστές θέσεις στα ΑΕΙ, θα μειωθεί η ζήτηση ορισμένων περιφερειακών τμημάτων, που οι υποψήφιοι αυτών των κατηγοριών επέλεγαν, για να πάρουν εύκολη μετεγγραφή στα αστικά κέντρα.
Λόγω των δυσκολότερων θεμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθηγητές υποστηρίζουν ότι θα υπάρχει μείωση των αριστούχων μαθητών και κατά συνέπεια πτώση των βάσεων των περιζήτητων σχολών, η οποία όμως θα είναι οριακή. Ωστόσο δεν θα επηρεαστούν και πολύ τα «ρετιρέ» των αστικών κέντρων, όπως η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, υπάρχει υπερσυγκέντρωση γραπτών στις μεσαίες βαθμολογίες, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων των σχολών αυτής της κατηγορίας.
Βέβαια όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα, όταν θα ανακοινωθούν επισήμως οι βαθμολογίες, μετά τα μέσα Ιουνίου και αφού λυθεί το θέμα με τα οδοιπορικά των βαθμολογητών.
Ανακοινώσεις εν τω μεταξύ αναμένονται σύντομα και για το μηχανογραφικό δελτίο, δηλαδή για το χρόνο και με τον τρόπο με τον οποίο θα κατατεθεί (σ.σ. εάν θα είναι ηλεκτρονικό ή θα εξακολουθήσει να είναι γραπτό).
Κι όμως έχει και άλλες
Ο εξεταστικός μαραθώνιος των 18χρονων δεν τελείωσε ακόμη. Μεθαύριο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων των υποψηφίων ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) με τα μαθήματα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», «Στοιχεία Παθολογίας», «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων», «Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας» και «Ανθοκομικές Καλλιέργειες».
Σε εξέλιξη βρίσκονται στα περισσότερα σχολεία οι ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις για τη γ’ τάξη των ημερήσιων και τη δ’ τάξη των εσπερινών γενικών λυκείων, ενώ οι πτυχιακές εξετάσεις της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ομάδα Α’ και Β’) θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου. Την άλλη Τετάρτη 8 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι υγειονομικές εξετάσεις και πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ενώ από τις 11 έως τις 20 του μήνα οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στα ειδικά μαθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου