Πέμπτη 5 Μαΐου 2011




«Στοπ» στη μεταφορά μαθητών
«Ξεκρέμαστοι» κινδυνεύουν να μείνουν υποψήφιοι, στο... παρά πέντε των πανελλήνιων εξετάσεων, καθώς από αύριο διακόπτονται επ΄ αόριστον τα μαθητικά δρομολόγια σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες των μισθωμένων τουριστικών λεωφορείων εμφανίζονται αποφασισμένοι να τραβήξουν... χειρόφρενο, εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακαλέσει την απόφασή του για περικοπές 20% στα δεδουλευμένα.
Οι λεωφορειούχοι είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2010 και την τελευταία τριετία, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, έχουν δεχτεί μειώσεις της τάξεως του 4%, 5% και 11%, ενώ την ίδια στιγμή τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί (50% τα καύσιμα, 15% τα ασφάλιστρα, 10% η μισθοδοσία, 10% τα τέλη κυκλοφορίας και 15% - 20% η συντήρηση των οχημάτων). Το υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του καλεί τους μεταφορείς να δεχτούν περικοπή 20% στα τιμολόγια που έχουν ήδη εκδώσει και για τα οποία, όπως λένε, έχουν καταβάλει και ΦΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης χαρακτηρίζει απαράδεκτη, ληστρική και αντισυνταγματική τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και τα μέλη του απειλούν ότι θα διακόψουν τη μεταφορά των μαθητών από αύριο και επ΄ αόριστον εάν δεν ανακληθεί (μέχρι σήμερα) η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. «Ειλικρινά, δε μας ενδιαφέρουν πλέον αυτά τα δρομολόγια. Στο σημείο που έχουμε φτάσει μπαίνουμε... μέσα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Πεζίκογλου, τονίζοντας ότι εκτός από τη Θεσσαλονίκη τα δρομολόγια θα διακοπούν στους νομούς Χαλκιδικής, Κιλκίς και Ημαθίας.
Συναγερμός για τις πανελλήνιες
Νέος... γύρος ταλαιπωρίας αρχίζει για χιλιάδες οικογένειες, που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, καθώς από αύριο θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους με ΙΧ, ταξί και πεζή προς τα σχολεία. Στο μεταξύ, η ανησυχία εντείνεται εν όψει των πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες αρχίζουν την επόμενη Πέμπτη. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε σε κανένα από αυτά τα παιδιά την ομαλή προσέλευση για να δώσουν, επί ίσοις όροις, εξετάσεις», υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος.
Υποψήφιοι από χωριά γύρω από το Λαγκαδά, τα Κουφάλια, τη Σίνδο, τα Βασιλικά, την Ασπροβάλτα και άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς τους για να φτάνουν έγκαιρα στα εξεταστικά κέντρα από τις 12 Μαΐου.
Για «παιχνίδια» στις πλάτες των μαθητών, «που έχουν το άγχος των εξετάσεων και βρίσκονται στην τελική ευθεία», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη στάση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων.
Επιστολή Ψωμιάδη προς τον πρωθυπουργό
Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, «ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή κατά 20% των δεδουλευμένων», ζητά με χτεσινή επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την καθημερινότητα και τη ζωή χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με την κοινωνία και τις αντοχές της, αποφασίζοντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά, επιβάλλοντας τετελεσμένα με το ''έτσι θέλω''», τονίζει, στην επιστολή του, ο κ. Ψωμιάδης. Την Παρασκευή θα μεταβούν στην Αθήνα ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Ευθύμης Φωτόπουλος, και θα θέσουν το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. «Θα ζητήσουμε από το Σύνδεσμο Πρακτόρων Τουρισμού να μην κάνουν καμία κίνηση αύριο, αλλά να περιμένουν να τους ενημερώσουμε για τη συνάντηση στην Αθήνα», επισήμανε ο κ. Φωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου